Ex -Yu

Tuđmanov kip "sletio" u Knin

Tuđmanov kip "sletio" u Knin
Tuđmanov kip "sletio" u Knin

KNIN - Iako je konkurs za umjetničko rješenje i izradu spomenika Franji Tuđmanu, koji će 5. avgusta biti otkriven na kninskoj tvrđavi, predviđao da on u prvoj fazi bude od poliestera, u subotu je helikopter HV-a tamo spustio izliveni bronzani kip.

Bronzana statua visoka 230 centimetara i teška pola tone zasjala je već u subotu u pobjedničkom sjaju i za 20. godišnjicu Oluje ostalo je samo da ga svečano otkriju.

"Natječaj je bio ponovljen jer u prvom navratu nijedno rješenje nije ocijenjeno zadovoljavajućim. Zbog skraćenih rokova očekivalo se da kip od bronce ne može biti izliven na vrijeme, ali na koncu su uspjeli", rekao je Zvonimir Jelić, direktor Muzeja Grada Knina.

U Kninu smatraju kako je prvi hrvatski predsjednik svakako jedna od najznačajnijih osoba u istoriji ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Želja gradonačelnice i njenog tima je bila da spomenik bude prepoznatljiv u istorijskom i simboličnom kontekstu pa su u konkursima sugerisane varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave ili podizanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi.

Ni kipar Miro Vuco, čije je rješenje izabrano kao najbolje, nije do kraja slijedio uputstva, ali je gradonačelnik Josipa Rimac ipak veoma zadovoljna izvedbom.

Inače, bila je ljuta što su novinari i fotoreporteri vidjeli i snimili dopremanje spomenika. Zbog toga nije htjela davati izjave.

O spomeniku je govorila prije 15-ak dana kada je izjavila: "Možda ovo neće biti najveći spomenik Franji Tuđmanu u Hrvatskoj, ali će biti najponosniji i najprkosniji."

Prije kipa, helikopter je na tvrđavu spustio i njegov kameni postament težak 1.800 kilograma. Smješten je na najvišem dijelu kninske tvrđave, tik uz jarbol na koji će 5. avgusta hrvatsku zastavu podići bivši pripadnik 7. gardijske brigade HV-a Jasmin Hadžić, vojnik koji se 20 godina ranije prvi popeo na jarbol skidajući zastavu Republike Srpske Krajine.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije