Ex -Yu

Tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet zbog izazivanja nacionalne mržnje

Tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet zbog izazivanja nacionalne mržnje
Foto: https://beograd.vjt.rs/ | Tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet zbog izazivanja nacionalne mržnje

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti povodom snimka sa skupa u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu iz 2022. godine kada je predstavljena knjiga "Homogena Srbija 1941" autora Stjepana Loze, koji je objavljen na društvenim mrežama.

Knjiga Loze otvoreno negira dokazani genocid na Srbima u Drugom svjetskom ratu i čak optužuje Srbe da su ga oni počinili, a potom "oklevetali Hrvate", prenosi Srna.

Na snimku se mogu čuti izjave autora i drugih učesnika skupa u kojima se zamjenom teza i izvrtanjem istorijskih činjenica Srbi lažno optužuju za genocid nad Hrvatima tokom Drugog svjetskog rata i kasnije, prenio je portal "Novosti onlajn".

Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeće sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdilo sve sporne činjenice i postojanje elemenata bića krivičnog djela.

Na objavljenom snimku se može čuti kako Lozo govori da u knjizi navodi "neoborive dokaze da su Srbi formirali ideologiju genocida nad Hrvatima, koju su sprovodili u Drugom svjetksom ratu, ali i kasnije, a da su klevetali Hrvate da su počinili genocid nad Srbima".

Na snimku se mogu čuti i izjave i drugih "hrvatskih istoričara", među kojima i direktora Hrvatskog argiva Duinka Čuture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije