Ex -Yu

U Beogradu održan prvi molitveni doručak

U Beogradu održan prvi molitveni doručak
U Beogradu održan prvi molitveni doručak

BEOGRAD - Regionalni molitveni doručak, koji je okupio više od 200 ljudi iz svijeta i regiona, kao i goste iz SAD, održan je danas u Beogradu, a zajednička poruka učesnika je da treba širiti mir i toleranciju i proširiti saradnju među državama.

Tema doručka je "Ljubi bližnjeg svog" i to je još jedna inicijativa Srbije regionalno pomirenje i produbljivanje odnosa sa državama u regionu i svijetu.

Regionalnom molitvenom doručku, koji organizuje Skupština Srbije, prisustvuju i predstavnici njemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta, kao i predstavnici zemalja u regionu.

Potpredsjednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Marinković zahvalio je svima, a naročito gostima iz SAD.

- Ovo je jako važan događaj za Srbiju i region, a glavni cilj je da zajedno izgradimo mostove između država Zapadnog Balkana i naroda, i da izgradimo novu politiku pomirenja - rekao je Marinković.

Kongresmen SAD Robert Aderholt izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva molitvenom doručku, podsjetivši da je jedan takav održan u februaru ove godine u Vašingtonu.

- Htio bih da prenesem pozdrave svih mojih kolega iz SAD. Tema doručka 'Ljubi bližnjeg svog' i naš clj je da danas razgovaramo o svemu što nas okuplja - rekao je Adelhort.

Prema riječima ministra za rad, zapošljavanje boračka i socialna pitanja Srbije Aleksandra Vulina politika Srbije jeste da sa svojim susjedima ima najbolju komunikaciju i dobre odnose, te da čitav region bude primjer kako različiti narodi mogu da sarađuju i pronalaze zajedničke interese

- Naš odnos prema susjedima biće srdačan i otvoren. Sa velikim naporom smo postigli političku stabilnost, i mi smo primjer kako ona dovodi do ekonomske stabilnosti. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo - poručio je Vulin.

On je je istakao da nema uspješne Srbije bez mirnog i stabilnog Balkana.

- Mi ćemo sve učiniti da Balkan bude baš takav - rekao je Vulin i dodao da se Srbija danas predstavlja u jednom dobrom svetlu.

Albanski poslanik Fatmir Mediju kaže da ništa dobro nije donijelo ponašanje kada se upiralo prstom i kada smo jedni druge optuživali.

- Mi smo ovdje da razgovaramo o saradnji i prosperitetu regiona. Nemamo budućnost ukoliko ne radimo zajedno i zato mi je veoma drago što sam u Beogradu i želio bih da se ponovo vratim - rekao je Mediju.

Doručak je organizovan u Palati Srbija, a učesnici doručkuju uz zvuke harfe.

Prvom molitvenom doručku u Beogradu prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

"Pozitivna poruka šta je namjera regionalne saradnje"

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su skupovi kao što je Regionalni molitveni doručak u Beogradu važni zbog toga što šalju pozitivnu poruku šta je namjera regionalne saradnje.

Cvijanovićeva je u Palati Srbija, gdje je organizovan molitveni doručak, rekla novinarima da je ovo dio velike tradicije i da je zahvaljujući prijateljima iz američkog Kongresa uspostavljena praksa da se organizuju i regionalni sastanci ove vrste.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska bila domaćin prije nekoliko godina upravo jednog Regionalnog molitvenog doručka, te da je to bio sjajan primjer da se pokaže na koji način političari, uz razumijevanje važnosti njihovih funkcija, mogu da spremno obavljaju svoje zadatke, što je i glavna poruka.

Cvijanovićeva je navela da je važno da Republika Srpska učestvuje u svim regionalnim događajima.

"Meni je veoma drago što se i ovdje nastavlja u kontinuitetu naše prisustvo koje je već godinama vidljivo i na centralnom događaju na nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je na tom molitvenom doručku u Vašingotinu do sada bila četiri-pet puta, te da učestvuje koliko je to moguće i na drugim regionalnim skupovima.
 
"Poruka je da razumijemo koliko je važno da njegujemo regionalnu saradnju ne samo zato što nam je neko rekao nego zato što zaista proističe iz našeg stvarnog života i naših stvarnih potreba. Mi smo dio jednog šireg prostora koji je nekada živio zajedno svoj politički i ekonomski život, preživjeli smo sve što smo preživjeli, velike izazove i velika stradanja i zapravo je nužda i potreba da se dobro sarađuje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što je ovaj doručak organizovan u Srbiji i što je Beograd domaćin.

"To šalje veoma snažnu poruku kao što je bila snažna poruka u tome da je Banjaluka prije nekoliko godina odabrana da se na neki način i lansiraju takvi događaji na ovom prostoru", navela je Cvijanovićeva.

Crnadak: Poseban interes BiH su veoma dobri odnosi sa susjedima

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak  izrazio je zadovoljstvo učešćem na Regionalnom molitvenom doručku u Beogradu, navodeći da je ovaj skup doprinos približavanju  regiona i da BiH ima poseban interes da sa susjedima ima veoma dobre odnose.

"Sama ta poruka, kako mi na srpskom kažemo - `ljubi bližnjeg svoga`, odosno poruka bliskosti prvima do sebe, a to su naši susjedi,  dobra je za jačanje povjerenja među nama", rekao je Crnadak, navodeći da on prvi put učestvuje u jednom ovakvom događaju.

On je ocijenio da je spisak učesnika na skupu u Palati Srbija govori u prilog tome da je region, ipak, odlučio da ima čvrst kurs pomirenja, više komunikacije,  dugoročne stabilnosti, mira i razvoja, što je jedini put kojim može da se ide.

Crnadak je naveo da BiH takav pristup želi više možda nego iko drugi, zbog  šarolikosti koja u njoj vlada, gdje postoje Republika Srpska i Federacija BiH, kao i potreba da svi imaju svoj glas u BiH -  sva tri konstitutivna naroda.
 
"Nama je poseban interes da i u BiH i sa susjedima imamo veoma dobre odnose i da se u miru zajednički razvijamo", rekao je Crnadak.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije