Ex -Yu

U susret inauguraciji prve hrvatske predsjednice

U susret inauguraciji prve hrvatske predsjednice
U susret inauguraciji prve hrvatske predsjednice

ZAGREB - Inauguracija novoizbarane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danima je u fokusu lokalnih medija koji se iz svih uglova bave ceremonijom, 15. februara na zagrebačkom Markovom trgu.

Grabar Kitarović postaće prva hrvatska predsjednica nakon što u nedjelju položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Na čelu najmlađe članice EU naslijediće Ivu Josipovića čiji je mandat trajao prethodnih pet godina - od 19. februara 2010, a jedan od detalja koje prenosi Hina je i da će inauguracija biti propraćena s deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici vojske.

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.

Naravno, intoniranje himne "Lijepa naša domovino" je obavezno, a inauguracioni govor prve hrvatske predsjednice u istoriji države trajaće oko 25 minuta.

Ceremonija će biti zatvorena uz pesmu "Dream for the future" hora "Izvor", nakon čega će Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.

Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će, prema podacima Hine, prisustvovati 88 delegacija, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Među gostima će biti slovenački predsjednik Borut Pahor, slovački Andrej Kiska, mađarski Janos Ader, makedonski Gjorge Ivanov...

U Zagrebu će, kako je najavljeno, biti i predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga.

Bugarska na inauguraciju šalje predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljaće predsjednici Senata, Milan Šteć i Bogdan Boruševic...Njemačku će predstavljati predsjednik Saveznog vijeća Bundesrata Volker Boufier, a doći će i kanadska državna ministarka hrvatskoga porijekla Line Jelić.

Evropsku komisiju predstavljaće povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, dok iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zamjenica državnog sekretara za energetiku Elizabet Šervud Randal.

Inauguraciji u hrvatskoj prestonici prisustvovaće i više šefova kancelarija međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a 40-ak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsjednica Hrvatske održati niz bilateralnih susreta.

Do sada je za inauguraciju akreditovano više od 300 novinara, veći dio njih biće smješten u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a samo manji dio uz pozornicu na Markovom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije