Ex -Yu

Veliki broj djevojaka iz Srbije među prinudno udatima

Veliki broj djevojaka iz Srbije među prinudno udatima
Veliki broj djevojaka iz Srbije među prinudno udatima

BERLIN - Među djevojkama koje pod prinudom stupaju u brak u Njemačkoj je oko osam odsto rođenih u Srbiji, na Kosovu ili u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Saveznog ministarstva za porodicu, stare, žene i mlade.

Skoro sve mlade žene koje moraju da se udaju za partnera kojeg određuje porodica u Njemačkoj su migrantskog porijekla. Oko 32 odsto je rođeno u Njemačkoj, 23 odsto u Turskoj i osam odsto u Srbiji, Crnoj Gori ili na Kosovu.

Prema upravo objavljenim podacima, slijede djevojke rođene u Iraku, Avganistanu, Siriji, Maroku i Albaniji. Studija "Prinudni brakovi u Njemačkoj" nastala je na osnovu

istraživanja u više stotina prihvatilišta i savjetovališta za prinudno udate (ili oženjene) ili one kojima neposredno prijeti prinudno sklapanje braka.

Među onima koji pod prinudom ulaze u brak je i oko sedam odsto mladića, navodi se u studiji.

Djevojke koje se u Njemačkoj pod prinudom udaju su u 30 odsto slučajeva mlađe od 17 godina.

Više od polovine onih koje se za pomoć obraćaju ustanovama i koje su jedino i mogle da budu obuhvaćene studijom, navelo je da su bile žrtve fizičkog nasilja.

U oko 30 odsto slučajeva se madim ženama prijetilo i oružjem da bi stupile u neželjeni brak.

Za potrebe studije anketirano je 3.443 žrtava u 830 savjetovališta i prihvatilišta. U oko 60 odsto slučajeva prijetio im je prinudni brak, a ostale djevojke su već bile pod prinudom udate.

Njemačka je 2010. godine donijela propis po kojem je prinudni brak "samostalno krivično djelo", a ne samo takođe kažnjiva prinuda.

Pravnici su tada izrazili očekivanje da će novi zakon imati i "funkciju zastrašivanja", te da će "porodicama na koje se odnosi, postati jasno da njemački pravni sistem ne toleriše roditeljske propise vezane za izbor bračnog partnera".

Mediji često izvještavaju o sudbini djevojaka iz migrantskih porodica koje su roditelji natjerali na brak u Njemačkoj ili sa mladoženjom izabranim u zavičaju. Ali, nema preciznih podataka o broju prinudnih brakova za cijelu Njemačku.

Prema ranijim navodima nevladine organizacije za ženska prava "Ter de fam" (Terres des Femmes), koja je učestvovala i u izradi studije Ministarstva za porodicu i žene, u Berlinu godišnje 370 žena biva natjerano na brak, u Hamburgu i Baden-Virtembergu po oko 200.

Berlinska organizacija za pomoć mladim migrantkinjama "Papatya" neposredno savjetuje ili pomaže oko 60 djevojaka godišnje kojima prijeti prinudni brak ili su već u njega stupile, još oko 400 djevojaka sa istim problemima im se obraća elektronskom poštom ili telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije