Ex -Yu

Visoki Dečani pod opsadom, kapija manastira zatvorena prvi put poslije 13 godina

Visoki Dečani pod opsadom, kapija manastira zatvorena prvi put poslije 13 godina
Visoki Dečani pod opsadom, kapija manastira zatvorena prvi put poslije 13 godina

BEOGRAD - Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je manastir Visoki Dečani blokiran snažnim snagama policije i Kfor-a zbog prijetnji rukovodstva opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira.

Oni su, kako piše u saopštenju, namjeravali da danas protestuju pred samim manastirom i da je zbog "otvorenih bezbjednosnih prijetnji" iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio da zatvori kapije manastira za sve posjetioce, prvi put u posljednjih 13 godina.

Navodi se da opštinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i prijetnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 odsto njegove imovine.

"Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestvovali. Kfor i policija blokiraju kordonima pristup manastiru", piše u saopštenju te eparhije.

Iguman manastira Sava Janjić obavijestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i Eleks da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone već otvoreno radi na etničkom čišćenju te teritorije.

Eparhija raško-prizrenska je navela da je namjera demonstranata da pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom i podsjetila da su se na dosadašnjim protestima u obližnjem gradu pojavljivale parole i slogani u kojima se navodi da taj manastir nije srpski već albanski manastir i da su monasi na silu okupirali manastir.

Cilj tih parola je, kako piše u saopštenju, oduzimanje te svetinje, njene imovine i protjerivanje monaštva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i preostalih Srba.

"Već danima manastir Visoki Dečani izložen je demonstracijama koje se održavaju u obližnjem gradu, najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama povodom odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila eparhija raško-prizrenska, Vlada Kosova se zvanično obavezala pred medjunarodnom zajednicom da će pružiti vjerske i pravne slobode svim vjerskim zajednicama, uključujući i SPC i da će svetinje SPC biti posebno zaštićene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije