Ex -Yu

Vučić: Koriste Šešelja da bi nas kaznili

Vučić: Koriste Šešelja da bi nas kaznili
Vučić: Koriste Šešelja da bi nas kaznili

BEOGRAD - Svaka odluka koju budemo donosili, a ona neće biti nemoralna kao sve političke odluke Haškog tribunala, imaće za cilj samo jedno -očuvanje stabilnosti u našoj Srbiji i ništa više, piše u autorskom tekstu za "Politiku" predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke Haškog tribunala da vrati lidera radikala u Hag.

"Ovako ili onako, Srbija ima samo jednu, veliku i važnu obavezu, a to je da očuva stabilnost, obezbedi nastavak ekonomskih reformi i poštovanje političkih sloboda", naglasio je Vučić.

"Pre samo nekoliko meseci, mnogi kojima se nije dopao izborni rezultat, kao ni politička dominacija Srpske napredne stranke, krenuli su u žestoku kampanju širenja straha od Šešeljevog povratka iz Haga. Govorili su", naglasio je premijer, "napustićete vladu čim sleti na aerodrom. Izgleda da je neko, negde, pogrešno izračunao da je Vojislav Šešelj faktor koji može da uzdrma mene i Vladu Srbije, pa je, u skladu s tim, počeo da ga koristi kao strašilo iz kutije.

Kad im se ne sviđa to što Srbija radi, što ima svoj stav, što neće na dugme da uvodi sankcije, što hoće sa svima da bude prijatelj, a ne neprijatelj - oni ga puste iz kutije: i čekaju da se mi prestravimo. Kada im se čekanje oduži, a mi nastavimo da, bez straha, sprovodimo suverenu politiku, kada samo izađem i kažem da nećemo zaboraviti, nikada, nijednu od žrtava NATO bombardovanja - oni ga vraćaju u kutiju i opet čekaju da mi umremo od straha", nastavlja Vučić.

"Nema tu ni prava, ni pravde, a nema nažalost ni Vojislava Šešelja. Ima samo pogrešnih pokušaja da se kazni Vlada Srbije i njena politika", ocijenio je Vučić.

"Kažem pogrešnih, zato što sam, odavno, otvoreno rekao da nemam nameru da budem prepreka Srbiji. Ni na njenom putu ka Evropi, niti u odnosima sa svetom. I ako neko misli da sam ja prepreka, neka samo to jasno saopšti, ne mora da se služi jeftinim trikovima", piše u autorskom tekstu premijer Srbije.

Dodaje da baš kao što nema potreba da se, 20 godina poslije rata i zločina, od čijeg rasvjetljavanja je baš Srbija najmanje bježala, još ne zna ni ko je za njih kriv ni koju kaznu treba da plati, nego se suđenja i optuženi koriste da bi se neko plašio i ucjenjivao.

"To, na kraju, nisu zaslužile ni žrtve. Nama je, na celom Balkanu, posle svega što smo doživeli, potrebna politika otvorenih karata, jasna i nedvosmislena i upravo takvu politiku imamo nameru i da sprovodimo. Ona je naša legitimacija i mogu svakome, u svakom trenutku, da je pokažem bez ikakvog straha", ističe Vučić.

Prema njegovim riječima, nema razloga da je krije, niti da se krije iza bilo koga, pošto je dobio na izborima.

"Zato, danas, mogu mirno da poručim i drugima da prestanu da se kriju iza kutija, i u kutijama, već da izađu pred građane Srbije i kažu šta hoće od njih. I neka se ne plaše odgovora. Srbija, i to smo pokazali pre neki dan, obeležavajući godišnjicu bombardovanja, i sećajući se žrtava, zna da prašta. Oprostiće im Srbija i mnoga druga dela, jer mi znamo gde je naša budućnost", poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije