Ex -Yu

Vučić: Projekti Srbije i Kine premašuju 1,5 milijardi dolara

Vučić: Projekti Srbije i Kine premašuju 1,5 milijardi dolara
Vučić: Projekti Srbije i Kine premašuju 1,5 milijardi dolara

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija sa Kinom sprovodi projekte u vrijednosti koja premašuje 1,5 milijardi dolara i naglasio da je Srbija među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Govoreći na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u kineskom gradu Sudžou, Vučić je napomenuo da je Srbija ove godine zabilježila visok nivo aktivnosti na svim poljima - od trgovine, poljoprivrede, finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je poručio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama centralne i istočne Evrope.

"I Srbija želi da, kao punkt na mapi pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa", istakao je Vučić.

On je dodao da će projekat pruge Beograd-Budimpešta, koji bi trebalo da bude završen za dvije godine, doprinijeti ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protoku ljudi i robe, što će podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, a dugoročno i pristup novim tržištima.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susjedima i zemljama u regionu.

"Činjenica da na Samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapredjenja ovog strateškog partnerstva", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije