Ex -Yu

Vučić piše protest Hagu

Vučić piše protest Hagu
Vučić piše protest Hagu

Predsjednik Vlade šalje danas notu u kojoj će ukazati na propuste Tribunala prema srpskim optuženicima. Neka nauče da nas poštuju - kaže premijer. Vulin: Pogrešno su pomislili da imaju protektorat nad nama

Premijer Aleksandar Vučić piše protestnu notu sudu u Hagu koja će danas biti uručena Tribunalu - saznaju "Novosti".

Prema saznanjima, predsjednik Vlade poručiće da ova međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju, uz podsjećanje na sve naše dopise u kojima smo tražili i davali garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a na koje se Tribunal oglušio. Takođe, Vučić će podvući i dvostruke aršine koje Hag primenjuje, kao i to da se Srbiji ne dopušta da neke slučajeve vodi pred domaćim sudovima, za šta su druge države dobile zeleno svjetlo.

Ovo će biti zvaničan odgovor Srbije na, kako su predstavnici Vlade istakli, bahato i neprimjereno ponašanje sudije Alfonsa Orija koji je na prekjučerašnjem pretresu o tome šta Beograd čini da uhapsi radikale Vjericu Radetu, Jovu Ostojića i Petra Jojića, koji se terete za nepoštovanje suda, vikao i prekidao zastupnika Sašu Obradovića.

Vučić je juče poručio da "nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava, pa ni haškim sudijama":

- Svi u Tribunalu treba da nauče da poštuju Srbiju. Prvo i najvažnije je da dobijemo odgovor zašto Tolimir nije pušten na privremenu slobodu, iako je Vlada prije više od četiri mjeseca uputila dopis i zahtevala njegovo puštanje jer je bio teško bolestan. Ako smo mi to znali, morali su i oni da znaju, i to neuporedivo bolje. Ne govorimo o tehničkim, birokratskim zahtjevima, već o tome da čovjek danas nije živ. Neko je za to odgovoran, i moraju da nam pruže odgovore na ta pitanja.

Govoreći o slučaju Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića iz SRS, čije je izručenje zbog navodnog davanja mita svjedocima u procesu protiv lidera SRS Vojislav Šešelja, Hag prekjuče ponovo zahtijevao, Vučić je rekao:

- Te osobe nisu optužene za ratne zločine. Radi se o djelima za koja je propisana kazna od šest mjeseci do tri godine. Vi, gospodine Ori, i svi u Haškom tribunalu treba da naučite da poštujete Srbiju, a onda ćemo, u skladu sa zakonom i obavezama, da nastavimo razgovore.

Prema viđenju ministra za rad Aleksandra Vulina, Tribunal je "Srbiju zamijenio sa nekom kolonijom ili je pogrešno pomislio da ima protektorat nad našom zemljom":

- Još jednom su se osramotili. Srbija je suverena, samostalna i slobodna zemlja sa kojom niko tako ne može da razgovara.

ŠEŠELj: UKINITE SUD

Prvi čovjek radikala ima konkretan prijedlog za vlast. Šešelj poručuje:

- Uputite inicijativu SB UN da se Haški tribunal što prije ukine, a svi preostali Srbi kojima se sudi ili izdržavaju kaznu vrate u Srbiju. U 95 odsto slučajeva osuđeni su nevini srpski političari, vojni komandanti i policijski oficiri.

(N.N/V.Novosti)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije