Ex -Yu

Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore

Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore
Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra besmislenim otvaranje spora o Sutorini sa BiH i poručuje da Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

Za Crnu Goru priča o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji "Živa istina", koju večeras emituju crnogorski mediji.

Iako informaciju da Predsjedništvo BiH nije juče razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, Vujanović ne krije da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od strane dijela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

"Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde", kazao je crnogorski predsjednik.

On je naveo i da Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH i time pokazujem da smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine", dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu neće biti ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore. 

Vujanović je takođe siguran da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

"To samo može da pokaže da BiH ne poštuje arbitražu Badinterove komisije i da ne poštuje svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore", rekao je Vujanović.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se dogovorom sa Hrvatskom ići na arbitražu i da će sud donijeti odluku koju će obe države prihvatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije