Ex -Yu

Vukosavljević: Lubardina slika nije nestala

Vukosavljević: Lubardina slika nije nestala
Foto: Ilustracija | Vukosavljević: Lubardina slika nije nestala

BEOGRAD - Ministar kulture Vladan Vukosavljević demantovao je danas da je ukradena slika čuvenog umetnika Petra Lubarde, te novinarima u Domu sindikata pokazao da se ona i dalje nalazi u tom objektu.

Osporavajući tvrdnje "Blica" da slika mjesecima nije u zgradi Doma sindikata, Vukosavljević je rekao da vrijednost tog djela, za koje list tvrdi da vrijedi milion evra, nije poznata jer vrijednosna procjena nije utvrđena.

"Slika se nalazi u Domu sindikata u Scenskoj kuli", rekao je ministar.

Formalno pravno, kazao je Vukosavljević, pomenuto umjetičko djelo nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

Riječ je, kazao je, o umjetničkom djelu u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije u čijem je vlasništvu iz Dom sindikata.

Radnici na koji rade na obnovi Dvorene u Domu sindikata otkrili su sliku, koja je bila zaštićena najlonima kako bi se obezbijedila od eventualnih oštećenja tokom građevinskih radova.

Na konferenciji za novinare Vukosavljević je pojasnio da slika Petra Lubarde formalno pravno nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

"Slika je kulturno dobro u kolokvijalnom smislu, svaka slika ovog velikog umetnika, Petra Lubarde je kulturno dobro", rekao je on i objasnio da je Muzej savremene umetnosti taj koji treba da odluči da li je neko savremeno umjetničko djelo kulturno dobro ili ne.

Privatna firma koja radi na rekonstrukciji Doma sindika, samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrijednostima kao što su Lubardina slika, ali i jedinstvene orgulje i drugi predmeti, kazao je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije