Ex -Yu

Zaev: Vodimo gandijevsku borbu i pobijedićemo

Zaev: Vodimo gandijevsku borbu i pobijedićemo
Zaev: Vodimo gandijevsku borbu i pobijedićemo

SKOPLJE - Predsjednik najveće makedonske opozicione SDSM Zoran Zaev kaže da do oktobra mogu biti pripemljeni uslovi za fer parlamentarne izbore.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je ubijeđen da će opozicija predvođena SDSM-om pobijediti na izborima, istučući da prema istraživanjima ima prednost nad VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, čiju je vladavini nazvao kriminalnom.

"Ankete pokazuju da opozicija vodi u Makedoniji. Mi smo prvorangirana politička partija. Mi realno vodimo u anketama ispred vlasti. Svakako imajte u vidu da živimo u režimu koji kontroliše građanina i pritiska građane, pa vjerujemo da su ti procenti mnogo veći", rekao je Zoran Zaev.

On je ponovio da je preduslov za nastavak političkih pregovora o rješavanju krize povlačenje svih abolicija kojima je u aprilu predsjednik države Đorđe Ivanov samovoljno pomilovao 56 političara i njihovih saradnika.

Opozicija, prema Zaevu, nema namjeru da odustane od tog zahtjeva, jer potez Ivanova da poništi abolicije samo 22 političara ruši pravni sistem i otvara neželjene mogućnosti.

Lider makedonske opzicije ocijenio je da će do ljeta da se dogodi mnogo značajnih stvari u procesu rješavanja krize u Makedonijii, tako da bi vanredni parlamentarni izbori mogu biti održani u oktobru ili najkasnije u drugoj polovini marta iduće godine, zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Dodao je da bi u slučaju da uspije "impičmnent" predsjednika Ivanova, koji je SDSM pokrenuo u Sobranju, zajedno sa parlamentarnom izborima, mogli biti održani i predsjednički izbori.

"Vjerujemo da ćemo u ljeto ući sa jasno definisanim ciljem kako da izađemo iz krize, na koji način će se to postići i kada. To je cilj ostavljen pred građene i pred nas. Svakako, ljeto ne može da bude spokojno i mirno. Ljeto će isto tako biti dinamično. To će da zavisi od toga šta će da se desi do kraja juna", rekao je predsjednik SDSM.

Zaev je ponovio da su uslovi za izbore, koji moraju da budu ispunjeni, kredibilan birački spisak u koji će građani vjerovati i mora da postoji minimum reformi u medijima.

"Postoje rješenja za ove dvije stvari. I to brza rješenja. Ako vlast ima volju, izborni spiskovi mogu biti pročišćeni do oktobra", rekao je on.

On je naveo je da to znači da oko 40.000 glasača koji po zakonu ne bi smjeli da budu na biračkom spisku bude izbrisano, a da 167.000 ljudi koji žive u inostranstvu budu stavljeni u dio izbornog spiska na kojem glasa dijaspora.

Prema Zaevu, opozicija je odustala od trećeg uslova za izbore, od odvajanja države od partije, jer ne vjeruje da to može da se dogodi za vrijeme vladavine VMRO DPMNE Gruevskog.

Zaev je ocijenio da Dogovor iz Pržina, koji je, kako kaže sahranjen zbog toga što je nekoliko važnih segmenata uništeno, može da bude reafirmisan, pošto je već duže vrijeme blokiran potezima VMRO DPMNE i DUI.

"Vjerujem da Dogovor iz Pržina može da bude vraćen i da ga vrati vlada sa ministrima iz pozicije koja bi pripremila fer izbore. Može da bude formirana i vlada nacionalnog spasa, može da bude formirana ekspertska vlada, reformska vlada ili slično. Ova kriza može da bude završena samo izborima koji će da budu regularni, fer, demokratski. Ili kredibilni izbori", rekao je lider opozicije.

Prema njegovim riječima, opozicija u Makededoniji u teškim uslovima vodi gandijevsku borbu i želi da pokaže cijelom demokratskom svijetu da je moguće da padne režim bez ljudskih žrtava.

"Građani u Makedoniji se više ne plaše kao ranije, kako ide vrijeme građani su sve hrabrije. Čak i članovi VMRO DPMNE čekaju oslobođenje Makedonije", rekao je on.

Zaev je rekao da SDSM podržava građanske proteste nazvane "Šarena revolucija", jer smatra da građani i građanske organizacije "treba da imaju ozbiljnu ulogu u makedonskom društvu" i da "čuvaju zemlju i od buduće vlasti koju će predvoditi SDSM".

Lider SDSM-a rekao je da su opoziciji počeli da prilaze značajni biznismeni koji su ozbiljno podržavali vlast.

"To se dešava više od šest mjeseci. Veliki dio od najozbiljnijih biznismena koji su ozbiljno podržavali vlast pokušavaju da koketiraju sa opozicijom", rekao je Zaev agenciji Beta dodajući da je i biznismenima i inteletualcima u Makedoniji, kao i ogromnoj većini građana, jasno je da je došao kraj desetogodišnjoj vlasti VMRO DPMNE Gruevskog.

"Pitanje je samo vremena koji dan će otići", istako je lider makedonske opozicije Zoran Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije