Ex -Yu

Zamka za Dačića i Jeremića

Zamka za Dačića i Jeremića
Zamka za Dačića i Jeremića

BANJALUKA - Tina Kajdanov, bivša ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, svim silama nastoji da na molitveni doručak u Vašingtonu dovede Hašima Tačija!

Iz diplomatskih krugova "Nezavisne" saznaju da Kajdanovljeva, koja trenutno obavlja dužnost pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD za Tursku, Grčku i Kavkaz, vrši veliki pritisak na organizatore molitvenog doručka u februaru da poziv na ovaj tradicionalni skup uruče i premijeru Kosova.

"Bivša ambasadorka time želi da Tačija rehabilituje od optužbi Savjeta Evrope za učešće u trgovini ljudskim organima, ali i da ga uoči direktnih pregovora o Kosovu koji čekaju Beograd i Prištinu, spoji sa zamjenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem i ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem", istakli su naši izvori.

Cilj ovog diplomatskog manevra, kako tumače izvori "Nezavisnih", leži u nastojanju američke administracije da kompletne pregovore preuzme od Evropske unije i Brisela.

Da se nešto iza brda valja, moglo se naslutiti i prethodnih dana, nakon što je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti ublažio svoj izvještaj o trgovini ljudskim organima i brojnim drugim kriminalnim aktivnostima na Kosovu. U izvještaju Marti ne proziva direktno Tačija, nego se bazira na optužbe protiv pojedinih struktura unutar Oslobodilačke vojske Kosova, ističući, ipak, i dalje da su u zločinima protiv Srba, ali i Albanaca koji nisu podržavali OVK, učestvovali ljudi bliski odlazećem kosovskom premijeru.

Molitvenom doručku, koji više od pet decenija svakog prvog četvrtka u februaru u "molitvi za Ameriku" okuplja predsjednika SAD, članove Kongresa, visoke predstavnike tamošnje administracije i zvaničnike iz čitavog svijeta, prisustvuje oko 3.000 političara.

"Teška" služba u Prištini

Dok je stolovala u Prištini, Tina Kajdanov navodno se susretala s velikim otporom kosovskih političara i to zbog svog - privatnog života.

Podiplomatskim kuloarima, naime, kruži priča kako Albanci Kajdanovljevu kao ambasadora nikako nisu uzimali za ozbiljno zbog njene homoseksualne orijentacije, zbog čega je, kažu, bila izložena stalnom podsmijehu.

Tina Kajdanov, inače, prije dolaska u Prištinu, u Sarajevu je tri godine bila zamjenik šefa Misije Ambasade SAD u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije