Gradovi

Banjaluka: Planirani budžet oko 142 miliona KM

Banjaluka: Planirani budžet oko 142 miliona KM
Banjaluka: Planirani budžet oko 142 miliona KM

BANJALUKA - Nacrt budžeta grada Banjaluka za 2012. godinu projektovan je u iznosu od 142.911.000 KM i kao takav je na nivou ovogodišnjeg.

Prema ovoj projekciji, izvorni prihodi su planirani u gotovo istom iznosu kao u budžetu za 2011. godinu i iznose 129.804.000 KM, dok su ostatak kreditna sredstva koja će biti realizovana u narednoj godini.

Gradske vlasti objašnjavaju da budžet za 2012. godinu neće imati puno promjena u odnosu na prethodnu, te da će biti podmireni svi zakonom definisani korisnici. Posebno su naglasili da će stavka održavanje, koja se odnosi na čistoću, javnu rasvjetu, higijenu i sve javne površine, ostati na istom nivou kao u ovoj godini.

Kako je kazala Radmila Stojnić, načelnik Odjeljenja za finansije Administrativne službe grada Banjaluka, koja je u petak predstavila osnovne stavke budžeta za narednu godinu, gradski budžet u prošloj godini je bio 149 miliona KM, a u ovoj godini oko 142 miliona, te da je to razlika u ukalkulisanim kreditnim sredstvima.

"Već smo napravili distribuciju budžeta i u toku je javna rasprava, tako da budžet grada Banjaluka ima svoj nacrt i imamo mjesec dana da sprovedemo javnu raspravu, te sumiramo sve zahtjeve, sugestije i prijedloge koje smo dobijali", rekla je Stojnićeva i dodala da će raditi sve u želji da dobiju što kvalitetniji dokument, te da je u petak održana prva javna rasprava.

Posebno su kazali da će stavka održavanje, koja se odnosi na čistoću, javnu rasvjetu, higijenu i sve javne površine, ostati na istom nivou kao u ovoj godini

Istakla je da on sigurno neće biti po mjeri svih građana, ali da im je stalo da bude maksimalno usaglašen i što kvalitetnije urađen.

"Pokušali smo da instrukcijama našim korisnicima damo sugestije da budžet bude takav da i oni podmire svoje zakonske obaveze, smanje potrošnju, a da efikasnost odrede prioritetima", rekla je ona.

Prema njenim riječima, izvorni prihodi su u ovoj godini bili 129.270.000, a u projekciji za 2012. godinu planirani na iznos od 129.800.000 KM.

"Praktično, budžet nam je ostao isti, a sve ono što je do 142 miliona KM su kreditna sredstva, a to je za nastavak finansiranja projekata vodosnabdijevanja na seoskom području, kanalizacije, završetak vrtića, te za adaptaciju stadiona", rekla je ona i dodala da su poreski prihodi, koji su oko 50 odsto ukupnih prihoda, projektovani na 87.381.500 KM, dok su neporeski planirani u iznosu od 42.422.500 KM.

Stojnićeva je dodala da će budžetom biti započeti i svi projekti koji se fazno realizuju u 2012. godini, te da će biti i novih projekata kroz društvene djelatnosti, komunalne poslove i ostalo.

Ona je istakla da problem predstavljaju prihodi od legalizacije i naknada za uređenje građevinskog zemljišta, kod kojih je prisutno smanjenje posljednjih godina.

Brojke u KM

129.800.000

planirani izvorni prihodi

87.381.500

projektovani poreski prihodi

42.422.500

planiranih neporeskih priliva

 

Porez na nepokretnosti

Radmila Stojnić, resorni načelnik, je rekla da će od 1. januara 2012. godine zaživjeti novi prihod, a to je porez na nepokretnosti, na kojem rade već tri godine.

"Još je rano pričati o tim prihodima, jer nismo još od Poreske uprave RS dobili vrijednost nepokretnosti u gradu koja može da bude procijenjena, a imamo oko 99.000 nepokretnosti popisanih u gradu i oko 10.000 spornih koje su u fazi identifikacije", rekla je ona i dodala da očekuju da to dobiju do 15. decembra kako bi mogli da odrede stopu po kojoj će biti vršeno oporezivanje, koja će biti od 0,005 do 0,5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije