Gradovi

Banjaluka planira da izgradi stazu za Formulu 1?

Banjaluka planira da izgradi stazu za Formulu 1?
Banjaluka planira da izgradi stazu za Formulu 1?

Grad Banjaluka planira da za 20 miliona evra izgradi sajamski kompleks u okviru kojeg bi bila i pista za takmičenja Formule 1 i Moto gran prija, prenijela je danas agencija Beta.

Grad Banjaluka planira da za 20 miliona evra izgradi sajamski kompleks u okviru kojeg bi bila i pista za takmičenja Formule 1 i Moto gran prija, prenijela je danas agencija Beta.

U projektu, u koji je Beta imala uvid, navedeno je da bi na sajamskom prostoru bio auto-motodrom u skladu sa standardima Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) za održavanje takmičenja svih nivoa, uključujući i trke klase Formule 1 i Moto GP. Sajamski kompleks bi bio na lokaciji kasarne "Krajiških brigada" u Zalužanima gdje se nalazi i istoimena staza za kružne trke.

Cilj projekta izgradnje sajamskog kompleksa su jačanje međunarodne saradnje, privlačenje investitora i poslovno unapređenje Banjaluke.

Nosioci projekta su grad Banjaluka i Gradska razvojna agencija, a projekat će potencijalnim investitorima biti predstavljen na Sajmu investicija "Investekspo", koji se na "Novosadskom sajmu" održava od utorka do četvrtka.

Pored izgradnje sajamskih hala, uređenja otvorenog prostora i auto-motodroma, planirana je i izgradnja površina za padobranstvo i terena za rekreaciju.

Predviđena je i izgradnja hotela sa najmanje četiri zvjezdice, parkinga, željezničke ćelije, kongresnog centra, ambulante, vatrogasne ćelije, pres-centra i zgrade uprave.

U projektu je navedeno i da je, sagledavajući karakteristike postojeće banjalučke takmičarske staze, mogućnosti koje ona pruža i stanja, neophodno predvidjeti rekonstrukciju i revitalizaciju.

Dodaju da je prostor neophodno dopuniti adekvatnom stazom za automobile i motocikle jer je postojeća staza uska i nedovoljno zahtjevna za određene nivoe, kao i stazom za karting i obuku vozača, tribinama i drugim objektima.

AMS RS je ušao u aktivnost da dobijemo koncesiju nad stazom

Perica Pećanac, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS), kaže da je ova organizacija u procesu dobijanja prava nad autodromom u Zalužanima.

"AMS RS je ušao u aktivnost da dobijemo koncesiju nad stazom u Zalužanima, a nakon toga smo planirali da uđemo u modernizaciju i rekonstrukciju što bi na kraju rezultovalo dobijanjem licence za viši nivo takmičenja od sadašnjeg. Ovakva staza kakva je danas ima licencu da na njoj mogu biti vožene kružne auto i motociklističke trke, ali mislimo da je došlo vrijeme da napravimo još jedan korak naprijed", kazao je Pećanac i dodao da jednom Zalužni možda budu domaćini tek Formule 1 ili Svjetskog prvensva u motociklizmu te istakao:

"Možda i ne bi bila potrebna velika sredstva za određene zahvate da bi bili ispunjeni kriterijumi koje propisuje FIA,ali treba ići korak po korak. Ono što je sigurno ova staza je primamljiva za sve vozače iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja iz okruženja zbog mnogih stvari koje neke staze iz regiona nemaju".

Motodrom u Zalužanima je dobio mnogo pohvala i važi za jednu od najboljih u regionu. To je u januaru ove godine tokom posjete BiH kazao i Žan Tod, predsjednik FIA.

Ipak, staza zbog svoje konfiguracije položaja i ostalih aspekata jeste vrijedna, ali pored izgradnje nove staze po propisima FIA morali bi biti urađeni veliki poslovi na izgradnji prateće infrastrukture.

"Staza je veoma vrijedna i omiljena među vozačima. Kada bi uspjeli da je renoviramo mnogim vozačima i ekipama iz Evrope bi ovo bila nezaobilazna stanica, a to otvara nove mogućnosti za poslovne poteze i dalji razvoj", završio je Pećanac.

Eklstonovi u Banjaluci

Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston 2008. boravio je u Banjaluci sa tadašnjom suprugom Slavicom, koja je rodom iz Maglajana.

Osim što su dolazak iskoristili da se odmore i opuste, danas bivši supružnici su se susreli i sa sadašnjim predsjednikom, a tada premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Slavica je tom prilikom nagovijestila da je možda bilo riječi i o nekim poslovnim poduhvatima na ovim prostorima.

"Najeli smo se, napili, sve u odličnoj atmosferi. Narod je gostoprimljiv, a Berni je naprosto oduševljen svime što je vidio. Ako bude kakvih poslovnih ideja, ja sam im rekla: 'Tu smo, pa ćemo vidjeti'. Juče smo, dok smo se vozili prema Banjaluci, prolazeći pored autodroma u Zalužanima, razgovarali i o tome da ne bi možda bilo loše napraviti tu jednu trku. To je naša ideja... I to ozbiljna", kazala je ona u septembru 2008.

Za stazu oko 200 miliona

Ove sezone u kalendar Formule 1 je prvi put uvrštena trka za Veliku nagradu Indije na stazi u blizini Nju Delhija. Izgradnja "Budh International Circuit" je dio velikog kompleksa koji se prostire na ukupno 354 hektara. Izdradnja autodroma koštala je oko 215 miliona dolara, a kapacitet sjedećih mjesta je 110.000. VN Indije se vozi u nedjelju, a posljednja trka u F1 šampionatu je vožena u Južnoj Koreji na stazi "Jeongam" čija je izgradnja 2010. godine koštala 222 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije