Gradovi

Ćosić: U opštini nema građevinske mafije

Ćosić: U opštini nema građevinske mafije
Ćosić: U opštini nema građevinske mafije

SARAJEVO - Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić danas je demantovao pojedine medijske, kako je rekao, uskostranačke i dnevnopolitičke spekulacije, prema kojima na području ove lokalne zajednice djeluje "građevinska mafija".

"Građevinska mafija u našoj opštini apsolutno ne postoji. Ne postoji nijedan investitor koji je ovdje na bilo koji način povlašten. Odgovorno tvrdim da svi oni imaju jednak tretman u ovoj lokalnoj zajednici", istakao je Ćosić na vanrednoj konfereniciji za novinare. 

On je naglasio da opština Istočno Novo Sarajevo, s obzirom na sveopštu krizu koja otežava izgradnju novih stanova, pokušava da maksimalno izađe u susret svim građevinskim preduzetnicima, bez izuzetka.

Prema njegovim riječima, takav odnos "sigurno nije postojao u vrijeme kada je bivši načelnik ove opštine prodavao zemlju svojoj firmi, gradio stanove, i prodavao te iste stanove, a u isto vrijeme bio načelnik opštine".

"Ova konferencija za novinare organizovana je s ciljem da se upoznaju mediji sa stvarima koje se dešavaju u posljednje vrijeme i koje mogu dovesti do situacije da se medijski i u javnosti opština Istočno Novo Sarajevo dovede u vezu sa lošim i, što je najbitnije, neistinitim dešavanjima u njoj", rekao je Ćosić. 

On je naveo da je od stupanja na dužnost načelnika opštine njegov prioritetni cilj bio da opština Istočno Novo Sarajevo bude u službi svih građana i da se u svakoj sferi života, pa čak i da se tamo gdje opština nema direktne nadležnosti, osjete poboljšanja i napredak. 

Ćosić je naglasio da ova lokalna zajednica bilježi početak investicionog ciklusa vrijednog više od 2.000.000 KM, a realizacija najvećeg broja projekata rezultat je upravo zahtjeva i potrebe samih građana.

On je rekao da je za kratak period, od prilično zapostavljene i zatvorene sredine, opština Istočno Novo Sarajevo otvorila svoja vrata svima, s ciljem bržeg razvoja i pružanja usluga građanima. 

"Postali smo prepoznatljivi u čitavoj Republici Srpskoj kao lokalna zajednica, gdje se bilježi najveći rast priliva stanovništva, sa najvećim natalitetom u Republici Srpskoj i sa najmanjim procentom nezaposlenih i kao opština koja će podržati sve investicije koje doprinose njenom razvoju", istakao je Ćosić. 

On je rekao da je Istočno Novo Sarajevo jedina opština u Republici Srpskoj koja je, prema posljednjem rangiranju, prešla u viši rang i sada spada u red razvijenih opština u Srpskoj. 

"Nama je najvažnije to što predstavljamo opštinsku upravu koja na različite načine u ovom teškom vremenu radi za svoje građane i nema nikakvih afera koje mogu ukazati na sumnju u zakonitost rada. To tako traje dvije godine i rezultati posljednjih izbora su dokaz volje naroda na području opštine i njihovog povjerenja u ono što radimo vršeći lokalnu vlast", podvlači Ćosić.

On je izrazio razočarenje činjenicom da to tako ne žele "lokalni politički protivnici", prije svega predstavnici SDS-a. 

"Duboko sam razočaran djelovanjem vlasti u gradu Istočno Sarajevo, kao i gradonačelnika /Nenad Samardžija/ koji je, nažalost, pokazao da djeluje isključivo u interesu svojih partijskih nalogodavaca. Žalosno je što sam na iskren način o svim ovim dešavanjima upoznao gradonačelnika i objasnio mu namjere, a on je poklekao pred pritiscima svojih šefova iz sjene", rekao je Ćosić. 

On je poručio Samardžiji da "njegova uloga nije da izvršava naređenja svojih partijski šefova, već da vodi računa o građanima".

Ćosić je javno pitao gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžiju zašto adekvatno ne rješava problem pasa lutalica, iako grad naplaćuje komunalne takse i naknade od građana, a opštine su se odrekle ovih sredstava da bi se ovaj problem riješio.

"Zašto se većina sredstava koje građani uplate kao komunalnu taksu ne troše tamo gdje je zakonom određeno? Zašto gradske vlasti i njima podređene inspekcije nisu reagovale kada su tone otrovnog i po život opasnog otpada odlagane na području grada?", pita Ćosić.

On je upitao i zašto građevinska inspekcija nikada nije pokrenula pitanje odgovornosti za rušenje konstrukcije sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu i zašto niko nije odgovarao za nestanak građevinske dokumentacije o izgradnji sportske dvorane iz prostorija grada Istočno Sarajevo.

Ćosić pita, takođe, zašto grad Istočno Sarajevo 200.000 KM iz budžeta odvaja za finansiranje Televizije BN iz Bijeljine i zašto su odlučili da tim potezom unište lokalnu Televiziju Istočno Sarajevo, čiji su osnivač. 

"Podsjećamo da je to novac naših građana, a ne članova i simpatizera SDS-a", kaže Ćosić.

Ćosić je pozvao sve ljude iz SDS-a iz Istočnog Sarajeva, koji neistinama i obmanama, pokušavaju da omalovaže sve dobro što je urađeno u Istočnom Novom Sarajevu, da odgovore - zašto im smeta razvoj ove opštine.

On ih pita da li smatraju da su njihovi lični interesi da dođu na vlast preči od interesa građana i lokalne zajednice, kao i zašto su započinjali nekoliko višemilionskih građevinskih projekata i nikada ih nisu završili.

"Zašto su godinama postojali povlašteni građevinski investitori i ko je prodao desetine dunuma opštinske zemlje `Lašva komercu` za samo 17.000 KM po dunumu? Zašto se ni danas poslije skoro 15 godina na tim lokacijama nije izgradilo ništa? Zašto je opština izgubila sudske sporove u iznosu od više miliona KM dok su oni bili na vlasti i ko je odgovoran za ovakvo nesavjesno i loše vođenje opštine", pita Ćosić. 

On je pozvao i nadležno ministarstvo da se u što kraćem roku oglasi povodom prijave građevinske inspekcije, kao i po opštinskoj žalbi.

Nezadovoljan načinom izvještavanja Televizije BN, Ćosić je pozvao uredništvo ove medijske kuće da "napravi otvorenu dijalošku, a ne montiranu emisiju o ovoj temi". 

Predstavnici Kluba odbornika SDS-a juče su za ovu televiziju naveli da u 

opštini Istočno Novo Sarajevo "postoji građevinska mafija". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije