Gradovi

DNS uskratio podršku kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Doboja

DNS uskratio podršku kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Doboja
DNS uskratio podršku kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Doboja

DOBOJ - Dobojski DNS uskratio je podršku Miloradu Živkoviću, SNSD-ovom kandidatu za gradonačelnika, te je uslovio pozicijama koje ta stranka ima na osnovu koalicije s ovdašnjim SDS-om.

Slavko Gligorić, predsjednik ovdašnjeg DNS-a, nije bio dostupan na mobilni telefon, a u dopisu koji je dostavljen SNSD-u se navodi da bi podrškom Živkoviću ta stranka izgubila pozicije u lokalnoj vlasti, koje je nakon prošlih izbora dobila na osnovu koalicionog dogovora sa SDS-om.

Te pozicije, između ostalih, su tri načelnička mjesta, čelna mjesta u dva nadzorna odbora, tri pripravnička mjesta sa visokom stručnom spremom u Gradskoj upravi, pet radnih mjesta sa srednjom stručnom spremom, te skoro 700.000 KM budžetskih sredstava za uređenje škola i školskih objekata, na čijem je čelu DNS-ov kadar.

U dopisu se navodi da ukoliko SNSD prije održavanja lokalnih izbora ove godine može obezbijediti slične pozicije, spremni su da potpišu sporazum o podršci kandidatu SNSD-a Miloradu Živkoviću.

"Imao sam saznanja da DNS neće podržati ovaj sporazum u Doboju, ali to nije problem ni Milorada Živkovića, ni SNSD-a Doboj, nego problem između dvije partije na nivou RS", kaže Milorad Živković. Dodaje da se nada da će u dobojskom DNS-u uspjeti da se "otrgnu iz zagrljaja Obrena Petrovića i pristupe savezu", te tako primijene postojeći koalicioni sporazum sa republičkog nivoa.

Podršku Živkoviću juče su potpisivanjem sporazuma pružili gradski odbori Socijalističke partije, SRS - Srpska u sigurne ruke, Ujedinjene Srpske i Partije ujedinjenih penzionera.

"Ova vlast na čelu s aktuelnim gradonačelnikom je obesmislila institucije grada. Skupštinu je svela na jedno od odjeljenja kojim upravlja gradonačelnik. Mi smo procijenili da je Živković kandidat koji razumije da politiku treba vratiti u okvire institucija i da je Skupština ta koja kreira programe i okvire u kojima će se kretati gradonačelnik", kazao je Srđan Todorović, predsjednik Gradskog odbora SP Doboj.

Podršku koju je aktuelni gradonačelnik Obren Petrović i kandidat Saveza za promjene za istu poziciju već dobio od SBiH, SDA, SBB BiH, te SDP BiH natjerala je ovdašnji odbor Ujedinjene Srpske da podrži Živkovića.

"Smatramo da je to davanje rane podrške u stvari produbljivanje međusrpskih sukoba i traženje određene ličnosti koja će primaknuti Doboj Sarajevu, a ne Banjaluci, a mi se ni suštinski, ni principijelno ne slažemo s takvim postupcima", naveo je Slobodan Ninković, lider dobojskog odbora Ujedinjene Srpske, te dodao da je Živković prihvatio strateške ciljeve te partije i pomoći će u njihovoj realizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije