Gradovi

Do rodnog lista u bilo kojoj opštini

Do rodnog lista u bilo kojoj opštini
Do rodnog lista u bilo kojoj opštini

SARAJEVO - Građani Federacije BiH konačno će od 30. juna moći u bilo kojoj općini na teritoriji FBiH dobiti izvode iz matičnih knjiga bez obzira na svoje mjesto prebivališta ili boravišta.

Najavio je ovo Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova FBiH, prilikom otvaranja jedinstvenog centralnog registra u MUP-u FBiH i otpočinjanja testne faze funkcionisanja matičnog registra FBiH. Ovo se desilo tačno dvije godine od stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama FBiH i u tom roku je trebalo da bude uspostavljen sistem jedinstvenog centralnog registra.

Imajući u vidu da građani RS već odranije mogu u bilo kojoj opštini na njenoj teritoriji dobiti izvode iz matičnih knjiga, u MUP-u FBiH juče su rekli da bi tokom iduće godine, u skladu sa dogovorom resornih entitetskih ministara, trebalo da budu razrađeni detalji s ciljem uvezivanja registara entiteta kako bi građani u bilo kojem matičnom uredu u BiH mogli izvaditi svoje dokumente.

Kurteš je istakao da su u roku ispunili obaveze, te da je, između ostalog, trebalo u jedan sistem uvezati svih 385 matičnih ureda iz 78 opština i grada Mostara.

"Primjenom zakona građani od juna 2013. godine mogu dobiti izvode iz matičnih knjiga čiji je rok trajanja neograničen, a od 30. juna ove godine to će moći uraditi u bilo kojem matičnom uredu u FbiH", rekao je Kurteš.

Napomenuo je da će u narednih mjesec i po, odnosno do kraja juna, u sistem biti uneseni i lični podaci građana iz općina Tuzla i Centar Sarajevo, što dosad nije moglo biti učinjeno zbog otklanjanja posljedica paljenja zgrada tokom demonstracija u februaru.

Kurteš je podsjetio da u bh. parlamentu nije postignut politički dogovor o usvajanju državnog zakona o matičnim knjigama, te da je, nakon što je 2009. godine stupio na snagu Zakon o matičnim knjigama RS, donošenje ovakvog zakona u FBIH stavljeno "na mapu puta za pristup BiH euroatlanstskim integracijama i istaknuto kao jedan od uslova za dobijanje bezviznog režima".

Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, juče je na svečanosti istakao da će svi građani imati koristi od centralnog matičnog registra jer su bili suočeni sa dugom i iscrpljujućom procedurom dobijanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, vjenčanih i državljanstva.

Naglasio je da će ovo smanjiti i broj uposlenih koji rade na unosu podataka, što će osigurati dodatne uštede u budžetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije