Gradovi

Leci sa pozivom na protjerivanje Srba

Leci  sa pozivom na protjerivanje Srba
Leci sa pozivom na protjerivanje Srba

BIJELJINA - U Srebrenici su noćas ispred zgrada i kuća u kojima žive srpske porodice ostavljani leci sa naslikanim ljiljanom i pozivom na protjerivanje Srba iz ovog grada, potvrđeno je Srni u Centru javne bezbjednisti Bijeljina.

Na letku, koji nije potpisan,  uz   poruku    "Glasajmo za Srebrenicu" navodi se, između ostalog,  da je ovaj grad  "bio i biće bošnjački".

„U ime Alaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna noć bude naš zavjet, nekž se svi Srbi protjeraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće bošnjačka!“, piše u tekstu.

Policija je izvršila uviđaj i istraga je u toku.

Predsjednik Boračke organizacije  Srebrenica Miloš Milovanović rekao je Srni  da su leci uglavnom stavljani ispred srpskih stanova, što pokazuje kakav je cilj Bošnjaka za predstojeće izbore.

„Iz ovoga se vidi da je poruka jasna, i da je sve rečeno. Način na koji se ušlo u kampanju za predstojeće lokalne izbore pokazuje da,  ako Bošnjaci pobijede u Srebrenici,  za srpski narod tu opstanka neće biti“, smatra  Milovanović.

Zajednički kandidat SNSD-a i SDS-a  za načelnika Srebrenice Vesna Kočević istakla neprijatno je iznenađena zbog letaka koji  su  uvredljivog sadržaja i navela da je  ovaj  slučaj   uznemirio  među srpsko   stanovništvo.

„Onaj ko je pisao, imao je namjeru da unese nemir među srpske stanovnike Srebrenice“, ocijenila je u izjavi Srni Kočevićeva.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je Srni da je ogorčen  ovakvim  porukama,  te da garantuje da to Bošnjaci nisu uradili.

Prema nezvaničnim podacima,  u Srebrenici je oko 1000 novoregistrovanih Bošnjaka i oko 200 Srba.

Osuda letaka i najava krivične prijave

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" najavila je da  će  u ponedjeljak, 13. avgusta, podnijeti  krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Bijeljina  sa zahtjevom za pokretanje istrage protiv  neidentifikovanog autora i distributera letaka rasturanih u Srebrenici u kojim sa poziva na protjerivanje Srba.

Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"  u saopštenju najoštrije osuđuje sadržaj i autore  ovih   letaka, te traži od MUP-a Republike  Srpske pokretanje istrage.    

"Tražimo od MUP-a RS da pokrene istragu,  jer je sadržaj letka takav da izaziva nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost što je krivično djelo",  navodi se u saopštenju Građanske inicijative. 

Okružno tužilaštvo   u Bijeljini zahtijeva  da  srebrenička  policija   istraži slučaj rasturanja letaka u Srebrenici u kojim se poziva na protjerivanje Srba  i podnese izvještaj.

Dežurni tužilac bijeljinskog  Okružnog  tužilaštva    rekao je Srni  da policija ima zadatak da prikupi što više letaka i ovo krivično djelo okvalifikuju kao raspirivanje  nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo u Bijeljini očekuje  izvještaj policije

Okružno tužilaštvo u Bijeljini zahtijeva  da  srebrenička  policija istraži slučaj rasturanja letaka u Srebrenici u kojim se poziva na protjerivanje Srba i podnese izvještaj.

Dežurni tužilac bijeljinskog  Okružnog  tužilaštva rekao je Srni  da policija ima zadatak da prikupi što više letaka i ovo krivično djelo okvalifikuju kao raspirivanje  nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

„U srebreničkoj Policijskoj stanici nisu se mogli izjasniti ko je izvršilac ovog djela“, rekao je dežurni  tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije