Gradovi

Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja

Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja
Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja

BANJALUKA, NEVESINJE - Ustavni sud RS odlučio je danas da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom RS, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

U obrazloženju odluke Ustavni sud RS navodi da simboli generalno, pa tako i lokalnih zajednica, moraju održavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, što sa grbovima Banjaluke i Nevesinja nije slučaj.

"Druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj. Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana RS", navedeno je u saopštenju Ustavnog suda RS.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da još nisu dobili presudu Ustavnog suda i da je ne mogu komentarisati i govoriti o sljedećim koracima.

"Tek kada dobijemo odluku Ustavnog suda znaćemo na šta se ona konkretno odnosi i kako i na koji način ćemo dalje postupati", rekao je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

U opštini Nevesinje isto tako ističu da su tek saznali da je Ustavni sud RS grb Nevesinja proglasio neustavnim te da još ne znaju šta će dalje činiti.

U ovoj opštini kažu da će danas biti održana sjednica Kolegijuma koji će se i odrediti po tom pitanju.

"Ne znam kome nešto smeta na tom grbu i mislim da su čak i Bošnjaci učestvovali i bili za takav grb. Skupština opštine je 1996. godine donijela odluku o grbu i u toj skupštini bili su i predstavnici Bošnjaka", kazao je Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije