Gradovi

Nevrijeme u Derventi: Drveće čupalo kao cunami (FOTO)

Nevrijeme u Derventi: Drveće čupalo kao cunami (FOTO)
Nevrijeme u Derventi: Drveće čupalo kao cunami (FOTO)

DERVENTA, PRNJAVOR - Polomljeni i skinuti krovovi sa stambenih i poslovnih objekata, iščupana stabla, uništeni bilbordi i bandere bilans je olujnog nevremena koje je u nedjelju naveče pogodilo Derventu, ali i desetak drugih opština u RS.

Plastenik Saše Ninića u Ulici 16. krajiške brigade u Derventi u nevremenu je u potpunosti uništen, a ništa bolje nije prošao ni krov na njegovoj dvospratnoj kući, koji je u trenutku naše posjete pokušavao da sanira.

"Vjetar je skinuo dio krova zajedno s rogovima, odnio ga je 60 metara dalje u njivu, a dio krova je pao na komšijinu kuću. Sada sklanjamo sve ovo, pa ćemo stavljati najlon, koji skidam sa uništenog plastenika. Tek sutra ćemo prepokrivati, ako bude kiše opet, onda ode čitav sprat. Već je laminat uništen na spratu, sinoć je tu ušla sila vode, rijeka je išla niz stubište", priča Ninić, koji u trenutku olujnog nevremena nije bio kod kuće.

Bez krova, ali na ugostiteljskom objektu, ostao je i Boro Nović, koji priča da nikada u životu nije vidio oluju sličnu ovoj, te da je u jednom momentu pomislio da se radi o pijavici, koja je karakteristična za primorje.

"Sve se desilo u roku od pet minuta. Čak su radnici i gosti ostali u objektu, nisu mogli da izađu. Kada je krov pao, zagradio je ulazna vrata, pa smo ih morali izvlačiti. Sreća pa imaju stabla ispred, koja su zaustavila da vjetar ne odnese krov dalje", ispričao je Nović, te dodao da se od velike količine kiše koja je padala stvorio vodeni talas visine pola metra, koji je proticao ulicom.

Opštinske komisije u Derventi su na terenu i procjenjuju štetu, koja je na kući Bore Dobrilovića, prema njegovim riječima, zanemariva u poređenju s pojedinim privrednim objektima, kojima su stradala skladišta.

"Vjetar je kratko duvao, ali je nanio štetu, kod mene je skinuo nešto tegole sa krova, što nije velika šteta. Kada je naišlo nevrijeme, pomislio sam da je cunami, jer je čupalo drveće", kaže Dobrilović.

"Petnaest radnika radi na raščišćavanju, nevrijeme je odnijelo krov sa objekta u kojem su keramika i ostala roba. Stiropor je rasut i uništen. Zbrajamo štetu", rekao je Radovan Kuzmanović, vlasnik preduzeća "Polet".

Bez krova su ostali i pojedini objekti Fabrike cijevi "Unis", čiji radnici su za sljedeći ponedjeljak najavili generalni štrajk ukoliko im Uprava preduzeća ne isplati po 500 KM.

Mirko Stanivuković, mještanin Prnjavora, kaže da je nevrijeme izgledalo potpuno nestvarno, "kao iz filmova".

"Sjedili smo ispred kuće, sunce je grijalo, nije bilo oblaka ni vjetra, idila prava. U pet minuta sve se promijenilo. Dan se pretvorio u noć, vjetar je nosio drveće, a kiša i led su padali ogromnom brzinom", rekao je Stanivuković.

Nevrijeme je angažovalo i vatrogasce, koji su intervenisali u tri navrata, na uklanjanju stabala i gašenju jednog manjeg požara.

U Tesliću je olujni vjetar skinuo krov fiskulturne sale OŠ "Petar Petrović Njegoš", a nevrijeme je rastjeralo i mnogobrojne posjetioce tradicionalnog ilindanskog zbora kod hrama svetog proroka Ilije. Pljuskovi, grmljavina i grad pogodili su i opštinu Kozarska Dubica i naselja Jablan i Česma, kod Banjaluke.

Zbog olujnog nevremena, Protivgradna preventiva RS dejstvovala je sa 35 protivgradnih stanica, ispaljeno je 86 raketa na teritoriji devet opšina.

Putevi zatvoreni, pala fasada

Slaven Pijetlović, starješina Vatrogasne jedinice Derventa, naveo je da je snažno nevrijeme obaralo stabla, zbog čega su sve saobraćajnice povezane s centrom grada bile zatvorene.

"Nakon nevremena dali smo se u akciju, i oko jedan sat iza ponoći smo sve sanirali, oslobodili sve putne pravce", izjavio je Pijetlović, dodavši da je štetu pretrpio i vatrogasni dom, sa kojeg je od jačine vjetra pala fasada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije