Gradovi

Opšta bolnica u Sarajevu dobila nove operacione sale

Opšta bolnica u Sarajevu dobila nove operacione sale
Foto: Vlada KS | Opšta bolnica u Sarajevu dobila nove operacione sale

SARAJEVO - U Opštoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo otvorene su najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i za ginekologiju i akušerstvo.

Ovakve operacijske sale imaju brojne prednosti, a najveća je sigurnost pacijenta, mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija sa kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije za eventualne konsultacije, naročito za najteže operacije.

Takođe, mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti edukaciju mladih hirurga, specijalizanata i studenata, istakao je direktor Ismet Gavrankapetanović.

Inače, 10. maj se obilježava kao Dan Opšte bolnice koja u kontinuitetu radi već 158 godina i najstarija je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, dopredsjedavajuća Jelena Pekić, zastupnice Fatima Gavrankapetanović i Belma Kapo, te ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

"Vlada KS je u prethodnom periodu mnogo investirala u zdravstvo, kako kroz kapacitiranje u ljudskim resursima, tako i kroz opremanje zdravstvenih ustanova, sa ciljem da unaprijedimo zdravstvenu uslugu za naše građane. Isto ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu. Ove dvije nove moderne operacione sale biće od velike koristi kako građanima Kantona, tako i cijele BiH", rekao je predsjedavajući Okerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije