Gradovi

Otkriven spomenik trebinjskom vojvodi Nedeljku Vidakoviću

Otkriven spomenik trebinjskom vojvodi Nedeljku Vidakoviću
Otkriven spomenik trebinjskom vojvodi Nedeljku Vidakoviću

TREBINJE - Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije sveštao je danas na platou u Srpskoj ulici u Trebinju spomenik pokojnom vojvodi Nedeljku Vidakoviću, čuvenom trebinjskom vojskovođi iz proteklog rata, komandantu Bobanske čete koja je bila jedna od najborbenijih vojnih jedinica tadašnje Trebinjske brigade VRS.

Spomenik su, u prisustvu počasne straže Oružanih snaga BiH, otkrili predstavnici porodica pokojnog Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade, majora Ljubiše Popovića i kapetana Dragana Slijepčevića koji su na Krstovdan prije 20 godina poginuli na Borcima kod Konjica zajedno sa Nedeljkom.

"Uzdižemo spomenik, i krst, i slavu jednome od njaboljih između nas, boljim od mnogih od nas i jednome od postradalih za nas koji bijaše i mlad, i hrabar, pošten, častan i pun života, ali mu ga nije bilo žao dati za nas, ni njemu, ni mladom Masleši, oficirima Popoviću i Slijepčeviću koji poginuše sa njim i koji nisu nimalo manji heroji", istakao je ovom prilikom vladika Grigorije.

Podsjetivši na časni vojnički put vojvode Vidakovića "koji je bio čisti obraz naše vojske i baše borber za slobodu", vladika Grigorije je rekao da je, pored sunčanog dana, Trebinje danas ogrijano svjetološću života, ispunjeno snagom, dobrotom i hrabrošću koje dobija iz srca Neđa Vidakovića, iz srca njegovog brata Sava koji je takođe poginuo u proteklom ratu, iz srca njihovih roditelja "čije su se kosti obradovale i mogu da prime utjehu za njegovu strašnu i slavnu žrtvu".

"Ako je Nedeljko bio spreman da skoči u vatru da sačuva svoga vojnika i ako je to posvjedočio istinskom žrtvom i zapečatio svojom krvlju, onda i mi danas moramo da se divimo tome, da se poučavamo time i grijemo tom svetošću žrtve", dodao je vladika Grigorije, ističući i čast onih koji su inicirali podizanje spomenika, a slavu i hvalu svima koji su za slobodu postradali i prije i poslije trebinjskog vojvode.

Brat vojvode Neđa, Risto Vidaković, istakao je ovom prilikom da je privilegiju da ostane živ nakon gubitka dva brata shvatio i kao opomenu da se nakon izvojevane slobode mora njegovati svetost žrtava položenih za nju.

"Zato je ovaj današnji dan možda i jedan od nasvečanijih u mome životu, kada vidim da sjećanje na moja oba brata, dvadeset godina nakon Neđove pogibije, ne blijedi, već da oni i svi naši pali drugovi ostaju u vječnom sjećanju pokoljenja", rekao je vidno uzbuđeni Risto Vidaković. 

O životnom i borbenom putu vojvode Nedeljka Vidakovića govorio je vojvodin najbolji prijatelj, predsjednik inicijativnog odbora za podizanje spomen-obilježja i jedan od komandanata Bobanske čete Dragan Beli Ristić, a prisutima se obratio i trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević.

Odlomak iz poeme "Vojvoda Nedeljko Vidaković" uz gusle je otpjevao narodni guslar iz Trebinja Vladan Perović, dok je odlomak iz svoje poeme o trebinjskom vojvodi govorio mladi trebinjski pjesnik Predrag Janjičić.

Spomenik od bronze, koji je nešto viši od vojvodine prirodine veličine, rad je čuvene srbijanske "Livnice Jeremić", a stoji na postamentu od bobanskog kamena, odnosno, regije na granici sa Hrvatskom iz koje potiče vojvoda Vidaković, danas je bio zatrpan cvijećem boračkih organizacija, političkih i privrednih organizacija, a najviše njegovih prijatelja koji ni poslije 20 godina nisu krili suze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije