Gradovi

Otvoren obnovljeni Dom zdravlja u Šamacu

Otvoren obnovljeni Dom zdravlja u Šamacu
Otvoren obnovljeni Dom zdravlja u Šamacu

ŠAMAC - Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Žan-Erik Pake otvorio je danas u Šamcu objekat Doma zdravlja, koji je obnovljen u okviru EU programa za oporavak od poplava.

Pake, koji je obnovljeni objekat otvorio sa direktorom ove zdravstvene ustanove Draganom Ilinčićem, rekao je da je projekat proveden zahvaljujući UNDP-u, i rezultati su vidljivi, jer su obnovljene škole, domovi zdravlja, javne ustanove.

"EU je dodijelila 42 miliona evra u BiH, a za opštinu Šamac 6,4 miliona KM. EU planira još 42 miliona evra za BiH. To je izraz solidarnosti građana EU stanovnicima BiH. Poručio bih svima da dođu u Šamac i uvjere se u solidarnost na djelu", naglasio je Pake.

Navodeći da je šteta nakon poplava bila velika i da je bila potrebna velika pomoć da se život vrati na staro, Pake je istakao da su nakon godinu dana obnovljeni oštećeni objekti.

Pake, koji je danas u Šamcu sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganom Bogdanićem, delegacijom EU u BiH i načelnikom opštine Savom Minićem obišao zgradu opštine gdje su u toku radovi na obnovi, obnovljene osnovnu i srednju školu, kao i obnovljene kuće u naselju Alžirac, poručio je da će EU svoj odnos proširiti u procesu pristupanja BiH EU, i da će nastaviti saradnju.

Ministar Bogdanić napomenuo je da su poplavom najviše bili pogođeni Doboj i Šamac, te da su u zbrinjavanju i pomoći unesrećenih učestvovale prvenstveno EU i UNDP.

"Danas vidimo dobar pravovremen odgovor u Šamcu, šta je obnovljeno. U Doboju će u skorije vrijeme biti završen Dom zdravlja. Pomoć je bila pravovremena u obnovi objekata, sanitetskih vozila i medicinske opreme. Zahvaljujem, u ime Vlade i Ministarstva, u nadi da ćemo u narednom periodu sarađivati i možda obnoviti zdravstvene ustanove i tamo gdje nije bilo elementarnih nepogoda", naglasio je Bogdanić.

On je dodao da je zdravstveni sistem u Republici Srpskoj u teškoj situaciji i da je svaka pomoć dobrodošla.

Direktor Doma zdravlja u Šamcu Dragan Ilinčić rekao je da je EU uložila skoro milion KM u obnovu ove zdravstvene ustanove.

"Sve vitalne službe Doma zdravlja koje su se nalazile u prizemlju bile su uništene u poplavi - Hitna služba, laboratorija, rendgen i ultrazvučna dijagnostika, porodična medicina i Centar za fizikalnu medicinu. Sve je obnavljano po prioritetima, i prvo je Hitna pomoć počela sa radom", naveo je Ilinčić.

Načelnik opštine Savo Minić rekao je da su realizovana 82 projekta, te da je u toku odabir 231 korisnika za obnovu stambenih objekata, čime se prelazi cifra od 400 obnovljenih kuća na ovom području.

On je naveo da su u gradu ostala još tri neobnovljena objekta, kino-sala, stara zgrada hotela gdje su smještene nevladine organizacije i zgrada biblioteke, čijom obnovom će biti završena cjelina kada je riječ o obnovi javnih ustanova na ovom području.

U posjeti Šamcu danas su boravili i šef Odjeljenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Mihaela Matuela i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije