Gradovi

Plač beba se ne čuje danima

Plač beba se ne čuje danima
Plač beba se ne čuje danima

GRADIŠKA - Broj prinova u gradiškom porodilištu stalno opada, a u posljednje vrijeme se dešava da se danima ne začuje plač beba iako se ovdje porađaju majke iz tri opštine.

Specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Gradiška Dušan Vukota naglasio je da prošle sedmice nije rođeno nijedno dijete.

"To je poražavajući podatak kada se zna da usluge porodilišta osim Gradiščanki, koriste stanovnice Kozarske Dubice i Srpca", rekao je Vukota za Glas Srpske.

On je naglasio da je posljednjih deset godina u Gradišci negativan prirodni priraštaj i dodao da je za pad nataliteta najveći krivac nezaposlenost.

"Što je veća stopa nezaposlenosti, to je manje djece, jer kako da se neko odluči na stvaranje porodice kada nema novca ni za osnovne životne namirnice", istakao je Vukota.

Da se teško živi, potvrđuje i podatak da na području gradiške opštine dječiji dodatak prima oko 770 korisnika.

"Od 1. januara do 14. aprila 2014. godine u matične knjige rođenih upisano je 87 djece, dok je u istom periodu umrlo 117 stanovnika. U matičnu knjigu rođenih u 2012. godini je upisano 269 djece, dok je preminulo 361 lice. Prošle godine je rođeno 266 djece, a u matičnu knjigu umrlih upisana je 381 osoba", rekao je načelnik opšte uprave Gradiška Miron Bjelovuk.

On je istakao da je taj podatak zabrinjavajući, jer rast broja umrlih u odnosu na broj novorođenih nastavlja se i u ovoj godini.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da će lokalna zajednica u narednom periodu preduzeti određene mjere kako bi bilo poboljšano stanje u vezi sa natalitetom.

"Kada je riječ o ovom pitanju, zvona za uzbunu već odavno zvone. Opština Gradiška je opredijeljena za stimulisanje nataliteta, a roditelji će kao čestitku za svako novorođeno dijete dobiti 100 KM. Za to smo planirali fond od 30.000 maraka. Kada je riječ o vještačkoj oplodnji, planirano je izdvajanje 10.000 maraka", rekao je Latinović i dodao da na taj način žele da stimulišu bračne parove da pokušaju putem vještačke oplodnje da dobiju prinovu.

Vjenčanja

Miron Bjelovuk ističe da su u toku ove godine u matičnoj službi Gradiška i osam mjesnih kancelarija sudbonosno "da" izgovorila 42 para.

"U opštini Gradiška u 2012. obavljeno je 227 vjenčanja, a u 2013. godini 261 vjenčanje, što pokazuje blagi porast broja sklopljenih brakova", rekao je Bjelovuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije