Gradovi

Počela obnova Hrama Svetih arhangela

Počela obnova Hrama Svetih arhangela
Foto: Ustupljena fotografija | Počela obnova Hrama Svetih arhangela

TREBINJE - U trebinjskom naselju Hrupjela, na uzvišenju zvanom Kula, započeta je obnova Hrama Svetih arhangela, specifičnog po tome što je donji dio hrama, u stvari, stara austrougarska fortica, a danas je prelijep sakralni objekat koji je na ovom neobičnom "postamentu" projektovao poznati srpski arhitekta Peđa Ristić.

Parohijani Hrupjela i Vinograda nekoliko mjeseci su prikupljali novac za obnovu hrama, koji je prokišnjavao i, prema riječima oca Velimira Kovača, sakupili oko stotinu hiljada maraka, zajedno sa prilozima nekoliko lokalnih firmi.

"Očekujemo i jedan veći prilog od Javnog preduzeća 'Hidroelektrane na Trebišnjici', tako da ćemo sa tim sredstvima moći u potpunosti uraditi ono što smo za sada planirali, a to je, za početak, promjena krovnog pokrivača i rješenje problema sa otvorima, što je i prouzrokovalo prokišnjavanje u hramu u ponukalo nas na ovu akciju, za koju mogu reći da je odziv mještana bio odličan", kaže otac Velimir.

On je precizirao da je ovo tek prva faza poslova, a da će kasnije preostati novca i da se dovrši kompletno okolno uređenje hrama.

Nakon postavljanja skele, već se radi unutrašnjost zidova hrama, čiji se unutarnji sloj kreča skida jer su zidovi podbuhli i mora se nanositi novi sloj, nakon čega će se izvršiti i priprema za eventualni živopis.

Prokišnjavanje crkve je i bilo uzrok cjelokupne akcije, jer je veliko olujno nevrijeme prije nekoliko godino potpuno uništilo krov sa jednog zvonika i oštetilo ga, te na glavnoj kupoli, pa su članovi Crkvenog odbora i njihovi prijatelji odmah sakupili oko 30.000 maraka, ali su shvatili da nije dovoljna samo sanacija, već je potrebna cjelokupna rekonstrukcija.

Crkva je, kaže otac Velimir, na uzvišenju i uvijek je izložena jakim vjetrovima i kišama, pa je postojala bojazan od novih većih oštećenja ako se sve ne uradi kako treba.

"Radovi na hramu nikada nisu bili u potpunosti dovedeni do kraja, a neki su, nekvalitetno građeni, tako da se jedino moglo djelovati kompletnom obnovom", objašnjava paroh Kovač, napominjući da su i sami mještani voljni da dobrovoljnim radom daju dodatni doprinos ovim radovima.

Dovršetak radova, barem onoliko koliko je potrebno da se u crkvi mogu nastaviti održavanja Božjih službi, očekuje se u naredna dva do tri mjeseca, ali će na ovom mjestu, s obzirom na uređenje okoline, i na jesen biti gradilište.

Hram Svetih arhangela, koji, prema riječima blaženopočivšeg vladike Atanasija, zajedno sa Hercegovačkom Gračanicom predstavlja svojevrsnog čuvara Trebinja, jer oba hrama dominiraju na uzvišenjima iznad grada, na jugoistoku i zapadu, veoma je značajan i za trebinjski turizam, što predstavlja razlog više za njegovu valjanu obnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije