Gradovi

Poplavljene kuće i blokirani putevi

Poplavljene kuće i blokirani putevi
Poplavljene kuće i blokirani putevi

SARAJEVO, BANJALUKA - Obilne padavine izazvale su poplave u velikom broju opština širom BiH, a aktivirala su se i klizišta, od kojih je najozbiljnije ono u trnovskom naselju Bogatići.

Federalna uprava Civilne zaštite juče je odlučila da stalno nadzire stanje aktivnih klizišta.

"U rješavanje ovog problema moraju biti uključeni svi nivoi vlasti, te klizište u Bogatićima mora biti pod stalnim nadzorom u cilju spasavanja ljudskih života i njihove imovine. Situacija je ozbiljna", upozorili su u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Nekoliko puteva u trebinjskoj regiji poplavljeno je zbog obilnih padavina, što je otežalo prilaz selima i normalno odvijanje saobraćaja.

Naglo je juče porastao i vodostaj Drine u Višegradu te je voda poplavila stubove mosta Mehmed-paše Sokolovića, što se veoma rijetko dešava.

U opštini Trebinje u srijedu popodne poplavljen je lokalni put između sela Bugovina i Velja Gora u Petrovom polju, a u noći između srijede i četvrtka prokuljale su podzemne vode i u Popovom polju, poplavivši put između sela Orašje i Strujići, potvrđeno je u Štabu Civilne zaštite opštine Trebinje.

Mirko Ćurić, načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Trebinje, kazao je da je prilaz Orašju onemogućen, pa je jedini način da se dođe do ovog sela obilazni put preko sela Čavaš u FBiH. Naglasio je da za sada ne prijeti opasnost od poplava u priobalnom dijelu Trebišnjice, te dodao da su ekipe Civilne zaštite stalno na terenu.

U fočanskom naselju Miljevina voda se juče ujutro potpuno povukla sa poplavljenog područja, preksinoć je uspostavljeno vodosnabdijevanje, ali voda još nije za piće.

Zbog obilnih padavina u posljednjih nekoliko dana došlo je do povećanja vodostaja rijeke Drine te postoji opasnost od njenog izlivanja u Janji i Amajlijama, kod Bijeljine.

Obilne kišne padavine u protekla tri dana izazvala su aktiviranje tri nova klizišta, te izlivanje Bosne, Željeznice, Prače, Čemernice, Bune, Drežanjke, Presjenice, Rakitnice, zatim Bistrice, Žabljaka i Sturbe.

Zbog izlivanja rijeka Prače i Drine u Bosansko-podrinjskom kantonu voda je poplavila najmanje četiri kuće, deset vikendica, šetalište, poljoprivredna zemljišta i plastenike. U ovom kantonu aktivirano je novo klizište u naselju Turkovići.

U Sarajevskom kantonu poplave su nastale izlivanjem rijeke Bosne, pa su ugrožene kuće stanovnika naselja Osjek, te poljoprivredno dobro "Doglodi" na Stupu. Rijeka Željeznica izlila se na više mjesta, zbog čega su poplavljene i neke kuće čiji stanari nisu željeli evakuaciju. Klizanje tla evidentirano je u naselju Šabići i selu Mijanovići. U naselju Donja Drežnica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izlila se rijeka Drežanjka, te poplavila prilazni put kuće, nakon čega je jedna porodica evakuisana. Zbog izlivanja rijeke Bune na lokalni put u naselju Podpetak saobraćaj je obustavljen. U Livanjskom kantonu poplavljena su poljoprivredna dobra.

Na sjednici Federalne uprave Civilne zaštite utvrđeno je da bude dodijeljena jednokratna pomoć Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu za naknadu štete koja je nastala u junu ove godine usljed izlivanja rijeka Spreče, Save i Bosne. Opštine Usora i Doboj Jug dobile su po 60.000 KM, dok je za Maglaj osigurano 100.000 KM.

Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, uputio je juče zahtjev nadležnim institucijama da dostave informaciju o trenutnom stanju i mjerama sanacije klizišta u trnovskom naselju Bogatići.

Ugrožen most u izgradnji

Nabujala rijeka Bosna načinila je u protekla dva dana štete konzorciju "Viadukt-Hering", koji gradi dionicu autoputa na koridoru 5c Kakanj - Bilješevo. Voda je "napala" most u izgradnji na regionalnoj cesti koja se gradi uz autoput, a što je zahtijevalo angažman radnika na spasavnju skele, građevinskih mašina i opreme.

"Most je utegnut prije dva dana, ali zbog nabujale vode nismo mogli izvući skelu. Doveli smo osiguravajuću kuću da procijeni štetu", kaže Ladislav Bevanda, direktor "Heringa" iz Širokog Brijega, dodajući da štete nisu male.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije