Gradovi

Poplavljeno oko 500 kuća u Gradišci

Poplavljeno oko 500 kuća u Gradišci
Poplavljeno oko 500 kuća u Gradišci

GRADIŠKA - Usljed velike količine padavina u protekla 24 sata, poplavljene su podrumske prostorije oko 500 kuća na području gradiških naselja Senjak i Bok Jankovac - rekao je načelnik Gradiške Zoran Latinović.

On je dodao da je poplavu izazvalo podizanje nivoa podzemnih voda i nivoa vode u kanalizacijonoj mreži, a dodatni problem izazavao je i kvar jedne, od dvije pumpe na prepumpnoj stanici „Kej“.

Latinović je naglasio da je Štab za vanredne situacije opštine Gradiška hitno reagovao i uspio da osigura dvije mobilne pumpe čije se instaliranje očekuje u toku dana, a koje bi izbacivanjem vode iz kanalizacije u rijeku Savu, nadomjestile nefunkcionisanje jedne pumpe na ovoj prepumpnoj stanici.

-Sve nadležne službe, od Civilne zaštite do Profesionalne vatrogasne jedinice, su na terenu i pomažu građanima da ispumpaju vodu iz podruma - naglasio je Latinović, saopšteno je Opštine Gradiška.

Načelnik Latinović i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić obišli su danas prepumpnu stanicu „Kej“, gdje su konstatovali da će evidentan problem dotrajalih pumpi, koje su stare oko 40 godina, biti riješen nabavkom novih pumpi, a do tada potrebno je izvršiti remont postojećih postrojenja.

Mirjanić je naglasio da je u proteklom periodu napravljen pogrešan model gazdovanja prepumpnom stanicom „Kej“, gdje je nadležnost za održavanje ove prepumpne stanice povjerena Javnom preduzeću (JP) “Vode Srpske”, te da će veoma brzo biti riješen taj problem, na način da će kompletno gazdovanje prepumpnom stanicom preuzeti Opština Gradiška, a JP “Vode Srpske” sufinasiraće troškove održavanja i funkcionisanja.

Načelnik Opštine Zoran Latinović saglasio se s ministrom da je dosadašnji način gazdovanja ovom prepumpnom stanicom, neodrživ, i da će insistirati da sav posao oko održavanja ovog postrojenja bude u nadležnosti Opštine, a povjeren Komunalnom preduzeću “Vodovod” Gradiška.

Štab za vanredne situacije opštine Gradiška održao je jutros vanrednu sjednicu i proglasio redovnu odbranu od poplava, jer je vodostaj rijeke Save dostigao visinu od 700 centimetara.

Štab je donio odluku o proglašenju prvog stepena pripravnosti za jedinice Civilne zaštite i sve organizacije i privredne subjekte, koji po prirodi posla, imaju obavezu da učestvuju u odbrani od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije