Gradovi

Tuča između policije i šetača ispred zgrade RTRS

Tuča između policije i šetača ispred zgrade RTRS
Tuča između policije i šetača ispred zgrade RTRS

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras došlo do fizičkog obračuna između pripadnika policija i šetača!

Građani Banjaluke već četvrtu sedmicu mirno protestuju zbog uništavanja zelene površine kod "Medicinske elektronike" u centru grada.

Na tom mjestu nalazio se "Picin park", umjesto kog je počela izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

U okviru svojih svakodnevnih aktivnosti, banjalučki šetači su se večeras pod sloganom "Bukom protiv tišine" zaputili pred zgradu Radio-televizije Republike Srpske, u čemu su pokušali da ih spriječe policajci koji obezbjeđuju Administrativni centar Vlade RS, koji se nalazi pored zgrade u kojoj je smješten RTRS.

Kako je MONDO nezvanično saznao od učesnika šetnje, prolazeći pored zgrade RTRS-a pripadnici policije su napali jednoga od šetača.

Riječ je o Radetu Šljiviću, koga su policajci oborili s bicikla nakon što je pokušao da prođe u zabranjeni prostor, a zatim je nekoliko građana priteklo da mu pomogne i smiri policajce.

Prema izjavama učesnika šetnje, pripadnici policije su htjeli da privedu Šljivića, ali su kasnije odustali od te namjere, jer su ostali šetači formirali krug oko Šljivića i tako onemogućili policiju da ga privede.

Neki od šetača istakli su, takođe, da pojedinačno svakodnevno prolaze pored ili između ovih zgrada, i da im taj prolaz nikada do sada nije bio uskraćen te im nije bilo poznato da (li) je kretanje na toj lokaciji zabranjeno.

Nakon ovog incidenta šetači su se vratili na lokaciju kod starog hrasta, odakle svake večeri započinju svoje šetnje.

Rade Šljivić, inače, bio je jedan od šetača koji su sinoć bili u publici u emisiji "Zabranjeni forum" televizije PINK BiH. Emisija je bila posvećena upravo slučaju "Picinog parka" i razvoju građanskog aktivizma u BiH.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije