Gradovi

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Mostaru prvi put nakon rušenja

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Mostaru prvi put nakon rušenja
Foto: Fena/Arhiva | Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Mostaru prvi put nakon rušenja

MOSTAR - U Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru ove godine biće služena vaskršnja liturgija u ponoć, i to prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru, sveštenik Duško Kojić kaže za Srnu da vaskršnja liturgija ima najveću simboliku jer i ova crkva očekuje vaskrsenje nakon stradanja.

"Stvorili su se kakvi-takvi uslovi da se mogu održati bogosluženja u Sabornom hramu i upravo na najveći hrišćanski praznik Vaskrs opredjelili smo se da sa našim vjernicima budemo na mjestu stradanja i mjestu vaskrsenja, a to je Saborni hram Svete Trojice", rekao je otac Kojić.

On je napomenuo da se do sada u ovom hramu, koji još nije potpuno obnovljen, služilo samo na Trojčindan, hramovnu slavu.

Govoreći o obnovi Saborne crkve, otac Kojić najavljuje da će uskoro početi ograđivanje, a potom i radovi na samom hramu, i to čim bude završena sva projektna dokumentacija koja je potrebna za nastavak posla.

Vaskršnja liturgija biće služena u ponoć. Sveta liturgija biće služena u Sabornoj crkvi i u ponedjeljak, 6. maja, na Vaskršnji ponedjeljak i Đurđevdan od 9.00 časova.

Otac Kojić pozvao je vjernike da u što većem broju prisustvuju liturgijama, kako bi dali potvrdu koliko je srpskom narodu potreban Saborni hram i kolika je potreba za njegovom obnovom.

Sveštenik je podsjetio vjernike na važne poruke koje sa sobom nosi najveći hrišćanski praznik, da poslije stradanja i svih iskušenja neminovno dolazi vaskrsenje kao kruna života.

"To je praznik koji uvijek vraća nadu, uliva sigurnost, koji potvrđuje da u našem životu jedino za šta treba iskreno da se borimo jeste mir. Treba da se uvijek molimo Bogu, kako za Vaskrs tako i na drugim bogosluženjima, za mir u svijetu i za novi život i nadu u ljubavi sa Hristom vaskrslim Gospodom našim", naveo je otac Kojić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije