Gradovi

Vatrogasci protiv političkog zapošljavanja u Bratuncu

Vatrogasci protiv političkog zapošljavanja u Bratuncu
Vatrogasci protiv političkog zapošljavanja u Bratuncu

BRATUNAC - Bratunački vatrogasci organizovali su danas mirni protest sa koga su poručili da Vatrogasna jedinica u tom gradu ima dovoljan broj zaposlenih i da neće dozvoliti nova zapošljavanja političkim vezama.

Oni su sa protesta, koji je održan u krugu te jedinice, pozvali nadležne inspekcijske i druge organe da ne dozvole nova zapošljavanja bez javnog konkursa.

Zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Zoran Milosavljević rekao je da su vatrogasci dogovorili i potpisali zaključak da neće dozvoliti novo zapošljavanje mimo zakona, te da su pozvali nadležne organe da ih podrže u tome.

"Novi komandir dobio je zadatak da zaposli jednog radnika, i to odbornika u Skupštini opštine. Mi se ne protivimo zapošljavanju ljudi, ali tražimo da ono bude u skladu sa zakonom", poručio je Milosavljević.

Prema njegovim riječima, ta jedinica ima dovoljan broj školovanih i stručnih kadrova.

"Vatrogasna jedinica ima 14 radnika i to je sasvim dovoljno i u skladu sa zakonom i potrebama u opštini sa oko 20.000 stanovnika. Bojimo se da će stari radnici uskoro postati tehnološki višak ako se budu dovodili ljudi bez konkursa", rekao je novinarima Milosavljević.

Doskorašnji vršilac dužnosti komandira ove jedinice Dragomir Krajišnik rekao je da je načelnik opštine Nedeljko Mlađenović tražio od njega da zaposli odbornika Branu Đurića.

"Naišao sam na žestok otpor radnika i odbio sam da izdam rješenje Đuriću na radno mjesto magacinera, jer sam ocijenio da to ne smijem uraditi, imajući u vidu situaciju u Vatrogasnoj jedinici", pojasnio je Krajišnik.

On je dodao da je prije dva dana dužnost komandira predao Ljupku Iliću.

Načelnik Mlađenović rekao je novinarima da je u ovogodišnjem budžetu predviđeno 280.000 maraka za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, te da bratunački vatrogasci imaju mnogo veće plate od kolega u susjednim opštinama.

Mlađenović kaže da će svako novo zapošljavanje biti u skladu sa zakonom i pravilnikom o sistematizaciji.

"Nakon izmjene Zakona o protivpožarnoj zaštiti, a na osnovu sudske presude, sproveden je javni konkurs i imenovan Ljupko Ilić za komandira te jedinice", rekao je Mlađenović.

On nije želio da komentariše optužbe da je radi stvaranja opštinske skupštinske većine planirano zapošljavanje odbornika Đurića u toj jedinici.

"Skupština razmišlja o smanjenju broja profesionalnih vatrogasaca i planiramo saradnju sa susjednim opštinam da bi se smanjio broj izvršilaca i postigle uštede u budžetu", dodao je Mlađenović.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine donesen je zaključak kojim se novoimenovani komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Ljupko Ilić obavezuje da poništi sva rješenja u toj jedinici, koja nisu donesena u skladu sa Zakonom o protivpožarnoj zaštiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije