Gradovi

Zbog jeftinijih stanova sele u Istočno Sarajevo

Zbog jeftinijih stanova sele u Istočno Sarajevo
Zbog jeftinijih stanova sele u Istočno Sarajevo

SARAJEVO - Povoljnije cijene novoizgrađenih stanova u Istočnom Sarajevu privukle su mnoge građane Sarajeva koji se zbog toga odlučuju i da mijenjaju adresu stanovanja.

U Istočnom Sarajevu cijene kvadratnog metra stana u novogradnji se kreću od 1.250 do 1.400 KM, dok u centralnom dijelu Sarajeva dosežu 3.500 KM.

Vanja Iličić u Sarajevskom kantonu živjela je 16 godina. Uprkos želji da svoj podstanarski stan zamijeni vlastitim na Ilidži, odlučila se za kupovinu stana u Istočnom Sarajevu.

"Obožavam Ilidžu i htjela sam da u toj sarajevskoj opštini kupim stan. Ali cijene su bile previsoke. Jedan kvadrat novoizgrađenog stana u niskom prizemlju iznosio je 1.650. Bilo je stanova čiji je kvadratni metar koštao 2.000 KM, što je za mene bilo nedostižno. Slučanjo sam saznala da je na prodaju stan od 63 kvadrata u Dobrinji 4 u Istočnom Sarajevu, digla sam kredit i kupila ga. Kvadratni metar platila sam po 1.250 KM", kazala je Iličićeva, koja već četiri mjeseca živi u svom novom stanu.

"Imam divne komšije s kojima već pijem jutarnju kafu", dodala je Iličićeva.

Čedomir Lukić, ministar stambene politike Kantona Sarajevo, ističe da u periferiji novi stanovi koštaju oko 1.600 KM bez PDV-a. Kao primjer je naveo stanove u Dobrinji 5 i vogošćanskom naselju Rosulje.

U ovim sarajevskim naseljima stambene zgrade izgrađene su u sklopu projekta rješavanja stambanog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima. Finansijeri su kantonalna ministarstva za stambenu politiku i boračka pitanja, te krajnji korisnici.

"Očito je da je oslabila kupovna moć u Sarajevu zbog opće situacije, odnosa banaka prema klijentima. Ipak, prodali smo 60 posto stanova u ova dva naselja, dok privatnici imaju potpuno prazne objekte", objasnio je Lukić.

U Odjelu za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove grada Istočno Sarajevo kažu da na njihovom području nedostaje stanova od 40 kvadratnih metara.

"Mnogo je zainteresovanih za manje stanove, što dokazuje i informacija s terena. Činjenica je da cijene stanova u Istočnom Sarajevu privlače mnoge iz drugog entiteta", ističu u gradu Istočno Sarajevo.

Predstavnici građevinskih kompanija iz oba entiteta ističu da razliku u cijenama jednog kvadratnog metra stana nove gradnje diktiraju nadoknade građevinskog zemljišta i rente kvadratnog metra korisne površine.

U Sarajevskom kantonu, zavisno od opštine i njene zone, nadoknada za građevinsko zemljište košta od deset do 2.000 KM, dok je u Istočnom Sarajevu nadoknada za građevinsko zemljište u prvoj zoni 60 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije