Hronika

85 odsto kontrolisanih vozača vozilo preko ograničenja

85 odsto kontrolisanih vozača vozilo preko ograničenja
85 odsto kontrolisanih vozača vozilo preko ograničenja

BANJALUKA - Više od 85 odsto kontrolisanih vozača u periodu od 27. do 29. marta na teritoriji Republike Srpske prekoračilo je dozvoljenu brzinu kretanja motornim vozilima, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

U okviru republičke akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila, na teritoriji Srpske kontrolisano je 2.518 vozila i vozača, od čega je u 2.161 slučaju registrovan prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine. 

"Broj utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja motornih vozila znatno je veći u naselju, gdje je zabilježeno 1.746 prekršaja, ili 80,8 odsto, dok je van naselja registrovano 415 prekršaja, ili 19,2 odsto", navodi se u saopštenju iz MUP-a Republike Srpske. 

Prema tim podacima, od 1.746 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naselju, 204 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine od 30 do 50 kilometara na čas, a 20 prekršaja se odnose na prekoračenje preko 50 kilometara na čas. 

Prema podacima iz MUP-a Republike Spske, u toku 2015. godine nepropisna i neprilagođena brzina bila je uzrok 52 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

"S obzirom da je praćenjem stanja bezbjednosti saobraćaja uočeno da je nedozvoljena brzina kretanja najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda, u narednom periodu centri javne bezbjednosti će na svom području provesti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila", navodi se u saopštenju.

MUP Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da brzinu kretanja motornog vozila prilagode stanju i uslovima pute, te da se odgovorno ponašaju i poštuju postojeće saobraćajne propise. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije