Hronika

Adnan Ćatić bio snajperista terorističke grupe

Adnan Ćatić bio snajperista terorističke grupe
Foto: Pixabay | Adnan Ćatić bio snajperista terorističke grupe

SARAJEVO - Adnan Ćatić, koji je u Sudu BiH osuđen na tri godine zbog ratovanja u Siriji, prema optužnici po kojoj je oglašen krivim, prošao je vojne obuke, te postao snajperista terorističke grupe.

To su danas otkrili iz Suda BiH, odakle su potvrdili jučerašnju informaciju iz Tužilaštva BiH o presudi Ćatiću, a koja je uslijedila nakon prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice.

U kaznu od tri godine se, dodaju iz Suda BiH, optuženom uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 17. novembra 2023. godine.

"Sud je donio rješenje kojim je Ćatiću produžen pritvor, koji po ovom rješenju može da traje do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže devet mjeseci odnosno do 25. decembra", naveli su iz Suda BiH.

Optuženi Ćatić se, dodaju iz Suda, tereti da je 1. jula 2013. godine sa sarajevskog aerodroma otputovao u Tursku, s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanja terorističkoj organizaciji Džabrat AL Nusra.

U pitanju je, podsjećaju, organizacija koja djeluje na području Sirije i koja za cilj ima destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u toj zemlji.

"Dalje se navodi da je optuženi ilegalno prešao sa teritorije Turske na teritoriju Sirije gdje se priključio terorističkoj organizaciji Džabrat Al Nusra i u kojoj je prošao vojne obuke, te postao snajperista ove terorističke grupe, te učestvovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gdje se zadržao sve do kraja 2021. godine", naveli su iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH juče su saopštili da je ovaj predmet pravosnažno okončan, bez sprovođenja sudskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije