Hronika

Akcija Knez 2: Sud odbacio nagodbe, zelenaši u sudnici

Akcija Knez 2: Sud odbacio nagodbe, zelenaši u sudnici
Akcija Knez 2: Sud odbacio nagodbe, zelenaši u sudnici

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci odbacio je sporazume banjalučkog Okružnog tužilaštva sa Branislavom Smiljanićem, Sandrom Kaurinom i Dragom Đenićem, a uvažio priznanje Slavka Todorovića.

Prema tome, navedenoj trojki će se suditi za djela za koja su optužena i imaće razdvojen postupak u odnosu na Todorovića.

Prethodno, Branislav Smiljanić Ćelo (37), prvooptuženi za teške iznude i zelenaštva, nagodio se sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom pa je nakon priznanja krivice postojala mogućnost da bude "nagrađen" sa 27 mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 60.000 KM.

Sporazumom, naravno, nije bila obuhvaćena Smiljanićeva imovina vrijedna više stotina hiljada KM, a stečena izvršenjem krivičnog djela, koju je optuženom zelenašu u decembru prošle godine privremeno blokirao Osnovni sud u Banjaluci.

Zanimljivo je da je, prema navodima iz optužnice, Smiljanić iznudama, zelenašenjem i prevarama zaradio više stotina hiljada KM, psihički i na razne druge načine zlostavljao više desetina Banjalučana, a na kraju kažnjen sa svega 60.000 KM.

Katastrofalan kraj akcije "Knez 2" potvrdile su i mizerne kazne koje su sporazumima predviđene i za ostale uhapšene zelenaše.

Drugooptuženi Sandro Kaurin (35) za priznanje krivice nagrađen je kaznom od 15 mjeseci zatvora i novčanom od 30.000 KM.

Optuženi Slavko Todorović (44) i Drago Đenić (46) prihvatili su kazne od 10 mjeseci, odnosno 8 mjeseci zatvora, te novčane kazne čiji iznosi nisu navedeni.

S obzirom na odluku Okružnog suda, Todorović će 10 mjeseci provesti iza rešetaka, dok će preostaloj trojici biti suđeno.

Banjalučko tužilaštvo je u petak saopštilo da je Smiljanić priznao krivicu za krivična djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca.

Krivični zakon RS za navedeno zelenaštvo nudi do tri godine zatvora, za iznudu od šest mjeseci do pet godina, dok za pranje novca predlaže kazne od jedne do deset godina zatvora.

Imajući u vidu sporazum Smiljanića i tužilaštva ne može, a da se ne izvede zaključak da su mu za svako krivično djelo predložene minimalne kazne.

Posebno je zanimljiv i odnos banjalučkog tužilaštva prema optuženom Đeniću. Naime, prema navodima iz optužnice Đenić se tereti za dva teška krivična djela i to da je u toku 2010. svom ljekaru D.I. posudio 7.000 KM, a zatim ga ucjenio da mu pribavi medicinsko uvjerenje na osnovu kojeg će Đenić dobiti invalidsku penziju i otpremninu u iznosu od 30.000 KM.

Posebno je teško krivično djelo u kojem je Đenić svom poznaniku pozajmio 18.000 KM sa mjesečnom kamatom od 2.000 KM.

Kako oštećeni nije plaćao kamatu, Đenić mu je, prema navodima iz optužnice, oduzeo kamion marke volvo i prodao ga za 60.000 KM.

Od ovog iznosa Đenić je svom poznaniku vratio 10.000 KM dok je preostalih 50.000 KM od prodaje zadržao za sebe.

Međutim, u Sporazumu o priznanju krivice sa Đenićem banjalučko tužilaštvo mu na teret stavlja prevaru koja ne prelazi 200 KM, te najblaži oblik zelenaštva!

Podsjetimo, Smiljanić i saučesnici terete se da su od 2007. do septembra prošle godine oštetili veći broj Banjalučana kroz iznude, zelenaštva i prevare. Policija je čak navodila da su dokumentovali više od 150 oštećenih Banjalučana koji su plaćali zelenaške kamate Smiljaniću i saučesnicima.

Navedeno je da su optuženi zaradili više od 400.000 KM.

Smiljanić, Kaurin i Todorović uhapšeni su u policijskoj akciji "Knez 2", 23. septembra prošle godine, a kasnije se predao i Đenić i od tada se nalaze u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije