Hronika

Akcija Kubikus: Zaradili milione na ilegalnoj kocki

Akcija Kubikus: Zaradili milione na ilegalnoj kocki
Akcija Kubikus: Zaradili milione na ilegalnoj kocki

BANJALUKA - Dario Brkić, vlasnik kafe-kazina "Kajak" u Banjaluci, i njegov saradnik Milijan Ivanković uhapšeni su juče u akciji MUP-a RS kodnog naziva "Kubikus", a osumnjičeni su za ilegalno kockanje putem Interneta, kojim su pričinili štetu od pet miliona KM budžetu RS, potvrdio je "Nezavisnim" izvor blizak pravosuđu RS.

Pored dvojice Banjalučana, u akciji, kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS, privedeno je još 12 osoba, mahom vlasnika kockarnica i klubova iz drugih gradova RS, a koji su dozvoljavali ilegalno kockanje putem Interneta.

"Nezavisne" saznaju da bi u narednim danima trebalo da "padne" i jedan visokopozicionirani službenik preduzeća u RS, a koji je uzimao mito u iznosu od 200.000 KM i ignorisao mnogobrojne prijave koje su stizale na njegovu adresu u vezi sa sumnjivim radnjama juče uhapšenih.

Naš izvor je otkrio da su tokom pretresa luskuzne Brkićeve kuće u banjalučkom naselju Ada, a u kojoj je ujedno sjedište firme osumnjičenog, "E.G.I. Gaming", za koju vezuju milionske prevare budžeta, istražioci pronašli više od 600.000 KM u kešu.

Novac, kao i imovina osumnjičenog Brkića, kako je potvrđeno našem listu, u narednom periodu biće predmet detaljne finansijske istrage.

U većini od 16 opština u kojima je izvedena akcija policija je pretresla i privela upravo vlasnike lokalnih kockarnica i automat-klubova u kojima se odvijala ilegalna poker igra

Brkić, koji je svoje usluge reklamirao i na Internetu, tako je bio gazda ilegalnog internet kockanja u RS na osnovu čega je budžet RS oštetio za višemilionski iznos.

"Imali su vlastiti server, štampali su listiće dopune na osnovu kojih bi se igrač kada kupi dopunu u različitim iznosima jednostavno 'uključio' za sto i preko LCD monitora u lokalima i kockarnicama širom RS i jednostavno igrao 'Texas Hold'em' poker. Na ove dopune nije plaćen porez, niti je bilo uvida u to koliko je tih dopuna prodato", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

Naš izvor pojasnio je da je tako firma "E.G.I. Gaming", vlasništvo osumnjičenog Brkića, preko štamparije "Mako print" u Banjaluci, štampala listiće dopune za ilegalno kockanje na aparatima za igru "Texas Hold'em" pokera.

On je dodao kako je istraga, kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS, trajala sedam mjeseci, odnosno od aprila ove godine, a okončana je juče kodnom akcijom "Kubikus", koja je izvedena u 16 opština RS, odnosno Banjaluci, Laktašima, Gradišci, Prnjavoru, Srpcu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Foči, Čelincu, Bijeljini, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Bileći i Gacku.

U većini opština policija je pretresla i privela upravo vlasnike lokalnih kockarnica i automat-klubova u kojima se odvijala ilegalna poker igra.

Pripadnici MUP-a RS juče su tako u Bijeljini pretresli prostorije u kladionici "Dragičević kompani", koja se nalazi u Ulici Gavrila Principa u užem centru grada. Prema nezvaničnim informacijama priveden je vlasnik ove kladionice Milivoje Dragičević.

U Vlasenici je pretresena kladionica "Balkan bet" odakle je odneseno nekoliko računara sa ilegalnim programom "Texas Hold'em" pokera, koji je povezan sa serverom u Banjaluci.

Trebalo bi da "padne" i jedan službenik preduzeća u RS, a koji je uzimao mito

U Zvorniku je policija pretresla automat-klub i kladionicu "Apis", odakle su takođe izneseni računari.

Iz MUP-a RS juče je saopšteno da je akcija "Kubikus" usmjerena protiv osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara na sreću.

Izvor "Nezavisnih" otkrio je juče da su osumnjičeni pored ilegalnog internet klađenja štampali i bingo listiće za lokalne tombole koji su prodavani širom RS.

"Svaka tombola je po Zakonu o igrama na sreću bila obavezna da te listiće kupuje u 'Lutriji RS', no umjesto toga, osumnjičeni su sami štampali te bingo listiće, a sve kako bi prikazali manji promet, a time i manje obaveze prema porezu, čime je budžet RS oštećen za milionski iznos", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

Miličević: Ne znam detalje

Zdravko Miličević, direktor Republičke uprave za igre na sreću, potvrdio je juče za "Nezavisne" da je još u aprilu ove godine imao radne sastanke sa MUP-om RS, ali da ne zna detalje kodne akcije "Kubikus".

"Ne znam detalje akcije. Za akciju smo saznali iz medija. Ono što mogu reći jeste da smo razgovarali sa inspektorima MUP-a RS u aprilu ove godine i od tada nismo imali informacije", kazao je Miličević.

On je juče potvrdio i da među privedenim u akciji "Kubikus" nema nijednog inspektora iz Republičke uprave za igre na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije