Hronika

Akcije "Master" i "Truck": Hapšenja zbog milionskog kriminala

Akcije "Master" i "Truck": Hapšenja zbog milionskog kriminala
Akcije "Master" i "Truck": Hapšenja zbog milionskog kriminala

BRČKO - U akcijama "Master" i "Truck" stotine policajaca juče su na području Sarajeva, Brčkog te tuzlanske regije pretresale više lokacija i hapsile osumnjičene za nezakonit uvoz tekstila iz inostranstva u BiH, odnosno za organizovani kriminal, kao i carinske i poreske utaje.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su istražioci izdali naredbu UIO BiH da prekontroliše indirektne poreze za četiri firme, i to "Ekstrablatt", čije je odgovorno lice Samira Peštaljić, "Hisar Trade", čije je odgovorno lice Nermin Jahić,  "Euro Optimus", čije je odgovorno lice Edin Helać, te "Bosfor Trade, čije je odgovorno lice Kemal Rabić.

Upravo te firme pod lupom su SIPA i naređeno je, kako saznaju "Nezavisne", oduzimanje poslovne dokumentacije firme "Euro Optimus" od knjigovodstvenog servisa "Abacus" iz Sarajeva.

Odnosi se to na bruto bilanse, knjige ulaznih i knjige izlaznih faktura, poslovnu dokumentaciju koja se odnosi na uvoz robe iz inostranstva i slično.

Jedan od osumnjičenih je i Ferhat Peštalić, koji se, kako su juče objavili mediji, dovodi u vezu s više puta hapšenim Sedinetom Karićem zvanim Sido iz Srebrenika. O tome je, kako se navodi, u iskazu ranije govorio i optuženi bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević.

Akcije su izvedene po nalogu i koordinaciji dva tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji rukovode istragama.

"Više stotina pripadnika SIPA, Granične policije BiH i UIO BiH od ranih jutarnjih sati pretresa i hapsi veći broj osumnjičenih. Procjenjuje se da je nanesena šteta budžetu BiH u višemilionskim iznosima", saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Akcije su, kako se dodaje, usmjerene na veći broj fizičkih i pravnih osoba.

"One se sumnjiče za organizovani kriminal, koji se odnosi na nezakoniti uvoz tekstila iz inostranstva na područje BiH, počinjenjem i poreskih i carinskih utaja, kao i primanjem i davanjem dara ili drugih oblika koristi", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Tvrde da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni krivična djela činili oko tri godine, a da je iznos utajenih poreskih i carinskih dažbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM.

"Procjenjuje se da je tim organizovanim kriminalom budžet BiH oštećen za velike novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije