Hronika

Autobusi mjesečno dožive 12 udesa

Autobusi mjesečno dožive 12 udesa
Autobusi mjesečno dožive 12 udesa

BANJALUKA - Svakog mjeseca u posljednje tri godine u Banjaluci bude zabilježeno oko 12 saobraćajnih nezgoda i nesreća u kojima učestvuju autobusi gradskog prevoza.

Pokazuje to analiza koju je za "Nezavisne" uradilo Udruženje za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, a zbog sve učestalijih incidenata u kojima učestvuju ova prevozna sredstva.

Istraživanje otkriva da je od 2009. do prošle godine u najvećem gradu RS zabilježeno 455 udesa s autobusima.

Štaviše, ova analiza pokazuje da se, iz godine u godinu, povećava broj udesa s prevoznim sredstvima u kojima Banjalučani za kupljenu kartu očekuju bezbjednu vožnju.

Povećava se i strah korisnika gradskog prevoza u gradu na Vrbasu, što je i opravdano. Naime, statistika je neumoljiva i otkriva da svakom vanrednom kontrolom ovih vozila bude ustanovljen niz nepravilnosti.

"Treba podsjetiti da je u kontroli Saobraćajne policije, koja je izvršena u oktobru i novembru 2009. godine, na vanredni tehnički pregled upućeno 110 autobusa javnog gradskog prevoza u Banjaluci, a rezultati su pokazali da 85 vozila nije bilo ispravno", ističu u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Kontrolom koju su pripadnici CJB Banjaluka izvršili u martu ove godine nepravilnosti su utvrđene kod veoma bitnih mehanizama na autobusima.

"Odnosi se to na neispravne kočnice, sisteme za upravljanje, signalne uređaje i razbijena vjetrobranska stakla", naglašava Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U Banjaluci su registrovane 22 gradske i 30 prigradskih linija, a usluge prevoza vrši osam preduzeća, u kojima, uprkos ovakvoj statistici, tvrde da putnici nemaju razloga za brigu.

Draško Talijan, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika iz Banjaluke, ističe da je zabrinutost korisnika ovog vida prevoza i te kako opravdana.

"Niti su autobusi bezbjedni, niti su udobni. Situacija je alarmantna i zahtijevamo što učestalije kontrole ovih prevoznih sredstava", jasan je Talijan.

Iz policije obećavaju da će uskoro početi sa kontrolama vozila gradskog prevoza u Banjaluci.

"Takve kontrole obično radimo pred početak školske godine. Međutim, septembar nećemo čekati, moraćemo krenuti odmah sa kontrolama jer je haotično stanje", rekao je Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka.

Posljednji udes u kojem je u Banjaluci učestvovao autobus dogodio se prekjuče, kada je "Autoprevozovo" vozilo ispred semafora u centru grada udarilo u pasat, a pasat se odbio od opel astru.

"Što se tiče tog udesa, nožna kočnica nakon pucanja jednog crijeva nije funkcionisala u punom kapacitetu, a vozač, najvjerovatnije zbog toga što nije držao rastojanje, nije stigao da upotrijebi pomoćnu kočnicu", kažu u "Autoprevozu".

Autobus pun putnika i dima

Iz "Autoprevozovog" autobusa, koji saobraća na liniji 13A, a koja povezuje banjalučka naselja Zalužani i Centar, juče oko 10.30 počeo je da kulja dim.

Incident se dogodio u Ulici Mladena Stojanovića, kada je vozilo bilo puno putnika koji su panično, bez povreda, pobjegli iz autobusa.

Iz "Autoprevoza" su saopštili da je vozač "primijetio pregrijavanje motora, te je, kako bi spriječio oštećenje vozila, zaustavio vozilo i zatražio intervenciju mobilne tehničke ekipe". Nakon što je kvar otklonjen, vozilo je vraćeno u saobraćaj.

"Do kvara je došlo usljed povećanih temperatura vazduha i pojačanog opterećenja vozila usljed saobraćajnih gužvi i smanjenog protoka rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje", kažu u "Autoprevozu".

Udesi u kojima su u Banjaluci učestvovali autobusi

Godina                                                                                     Broj udesa

2009.                                                                                       119

2010.                                                                                       152

2011.                                                                                       184

Najčešći nedostaci

-           Neispravne kočnice

-           Kvarovi na sistemima za upravljanje

-           Neispravni signalni uređaji

-           Razbijena vjetrobranska stakla

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije