Hronika

Banjalučki inspektori na čelu narko-grupe, dilovali i po osnovnim školama

Banjalučki inspektori na čelu narko-grupe, dilovali i po osnovnim školama
Banjalučki inspektori na čelu narko-grupe, dilovali i po osnovnim školama

BANJALUKA - Jedinica za organizovani kriminal MUP-a RS uhapsila je juče inspektore za narkotike CJB Banjaluka Srđana Radulovića, Ognjena Stijaka i Marka Kovačevića.

Dan ranije "pao" je i inspektor Slavko Đurić zbog umiješanosti u organizovani kriminal i trgovinu drogama.

Tokom hapšenja inspektora pronađena je i određena količina narkotika.

Akcijom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS, a ono što je banjalučkim inspektorima stavljeno na teret šokiralo je njihove kolege.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi izjavio je da je kao organizator kriminalne grupe koja je u Banjaluci i okolini imala odlično razrađenu mrežu narko-dilera označen Radulović, dugogodišnji inspektor za narkotike iz Banjaluke.

Radulović i saučesnici su, kako otkriva naš izvor, u proteklom periodu organizovali mrežu narko-dilera, a svaki od njih je pokrivao određeno naselje u najvećem gradu RS.

"Princip je bio sljedeći: izveli bi akciju u kojoj bi zaplijenili određenu količinu narkotika. Dio narkotika bi odmah strpali sebi u džep i predali svojim dilerima, a dio bi prikazali kao regularnu zapljenu", objašnjava izvor "Nezavisnih".

Dodaje kako su Radulović i saučesnici "uhvaćeni" i tokom višemjesečnog praćenja telefonskih razgovora.

"U ovom dijelu istrage svi smo ostali šokirani, jer smo saznali da naše kolege ne samo da imaju dilere po banjalučkim naseljima, već i dilere koji su pokrivali osnovne i srednje škole u Banjaluci. Posebno nas je zaprepastila činjenica da je droga prodavana maloljetnicima", istakao je izvor blizak istrazi.

Hapšenje Radulovića i saučesnika bacilo je sumnju i na veći broj istraga kojima su rukovodili prvoosumnjičeni i njegove uhapšene kolege, posebno što je tokom posljednje istrage protiv inspektora za narkotike uvrđeno da su prijetili "sitnim" dilerima u Banjaluci, a zatim ih ucjenjivali pakujući im određene optužnice.

Inspektori imali dilere koji su "pokrivali" i osnovne i srednje škole

Radulović je juče oko 14 časova sproveden u sjedište MUP-a RS.

"Nezavisne" saznaju da je Radulović odveden na poligraf, gdje je, između ostalog, odgovarao na pitanja i o do danas nerasvijetljenim ubistvima narko-dilera. Za čitanje poligrafa angažovan je stručnjak iz Sarajeva kako bi bila obezbijeđena potpuna nepristrasnost.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle "Nezavisne", radi se o nerasvijetljenim ubistvima Ruška Pajića, koji je ubijen u februaru 2010. godine iz heklera sa prigušivačem u banjalučkom naselju Čokorska polja.

Osim Pajića, tu je i nerasvijetljeno ubistvo Jasmina Ibiševića Žabinog, koji je hicem u srce ubijen u aprilu ove godine ispred zgrade u banjalučkom naselju Kočićev vijenac.

"Posebno je zanimljivo što su stanari nekoliko trenutka prije ubistva Imširovića čuli povike: 'Policija, policija!'", dodao je izvor blizak istrazi.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je klupko oko banjalučkih inspektora počelo da se odmotava krajem prošle godine, a informacije o njihovim kriminalnim radnjama došle su i od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Kako bi sve proteklo bez bojazni od zataškavanja, istragom su rukovodili Specijalno tužilaštvo RS i Jedinica za organizovani kriminal MUP-a RS.

Tokom hapšenja pretresena je i Radulovićeva luksuzna kuća u banjalučkom naselju Starčevica (na slici), koja se nalazi pod budnim okom krvoločnih pasa.

Radulović i saučesnici bi danas u jutarnjim časovima trebalo da budu sprovedeni na saslušanje u Specijalno tužilaštvo RS.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, izjavila je da je uhapšeni Đurić već suspendovan, dok će za preostalu trojicu uhapšenih inspektora biti donesena odluka o suspenziji nakon kriminalističke obrade.

Tvrdili da su ih Radulović i Stijak mučili

Komisija Savjeta Evrope objavila je u septembru ove godine izvještaj o radu policijskih tijela, u kojem je posebna pažnja skrenuta na mučenja privedenih osoba u CJB Banjaluka.

Oštećeni su prenosili kako su ih najviše mučili i tukli inspektori za narkotike Srđan Radulović i Ognjen Stijak, koji su, pak, demantovali ove navode.

Jovičić: Niko  nije zaštićen

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je juče da je hapšenje četiri inspektora CJB Banjaluka potvrda da niko neće biti zaštićen zbog kršenja zakona.

"To je pokazatelj da radimo svoj posao i da nemamo pardona ni prema pripadnicima MUP-a Republike Srpske koji se ogriješe o zakon", rekao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije