Hronika

Banjaluka: Bacio šest bombi, dva sudska policajca povrijeđena (Foto, Video)

Banjaluka: Bacio šest bombi, dva sudska policajca povrijeđena (Foto, Video)
Banjaluka: Bacio šest bombi, dva sudska policajca povrijeđena (Foto, Video)

BANJALUKA - Vojin Galić bacio je u petak šest ručnih ofanzivnih bombi na pripadnike sudske i redovne policije, koji su pokušali deložirati njega i porodicu iz kuće u Ulici Mirka Kovačevića, u banjalučkom naselju Obilićevo.

Od šest bombi koje je bacio u odvojenim intervalima, dvije su eksplodirale, a lakše su povrijeđeni sudski policajci S.Đ. (34) i P.S. (41). Sudski izvršioci su nakon ukazane pomoći u banjalučkom Kliničkom centru pušteni kući.

Nakon što je pobacao bombe, Galić je mirno izašao iz dvorišta kuće, a zatim je kolima Hitne pomoći i on odvezen u banjalučki KC na ljekarski pregled.

Drama je počela oko devet časova, kada su sudski policijci i izvršioci, pojačani policijom, došli pred kuću Galića, nedaleko od Gradskog mosta.

Galić je ubrzo u dvorište kuće bacio dvije bombe, a jedna je eksplodirala. Detonacija je bukvalno otjerala novinarske ekipe i policiju, koji su bili pred kućom.

Tokom pregovora, Galić je ponovo posegao za bombama. Ovog puta bacio je četiri bombe na ulicu, no jedna je eksplodirala i lakše povrijedila sudske policajce.

Gospa Arsenović, portparol CJB Banjaluka, potvrdila je juče da je tokom deložacije Galić bacio šest bombi, te da su se dvije aktivirale.

Navodeći inicijale Galića, portparolka CJB Banjaluka je izjavila da se on nakon pregovora dobrovoljno predao policiji, te da je odvezen u banjalučki KC, a zatim i na kriminalističku obradu, tokom koje će biti utvrđeno koje je krivično djelo počinio.

Nakon višečasovne drame, deložacija je prekinuta, a saobraćaj, koji je bio blokiran od Gradskog mosta prema naselju Obilićevo, je normalizovan.

Dane Čanković, predsjednik Udruženja "Zajedno do istine", izjavio je u petak da je Galić bacio lažne bombe, te da do drame ne bi ni došlo da policija nije na silu pokušala ući u dvorište Galićeve kuće.

"Galić je u četvrtak bio u policiji i iskazao spremnost na mirno rješenje problema, ali je reagovao kada je policija počela da provaljuje u njegovu kuću", izjavio je Čanković.

On je ujedno potvrdio da je tokom drame lično razgovarao s Galićem i smirio ga, nakon čega se situacija umirila.

"Za sve ovo što se dogodilo je kriv i sud, koji je prihvatio tužbeni zahtjev porodice Maglajlija, i kasnija nakaradna presuda, koja je dozvolila sve ovo", naveo je Čanković.

Pravni zastupnik porodice Maglajlija u petak nije bio raspoložen za davanje izjava.

Galić, koji je prilikom prošlogodišnjeg pokušaja deložacije zaprijetio da će se spaliti benzinom, izjavio je ranije da bez obnove postupka neće dozvoliti nikakvu deložaciju jer, kako je naveo, ima pravo da se brani od pravnog nasilja.

"Neću dozvoliti nasilnu deložaciju po cijenu sopstvenog i tuđeg života i ako bi neko na prevaru, lukavstvom ili na drugi način pokušao da me izbaci iz kuće, kunem se Bogom i mojim unucima da se usred Banjaluke mogu desiti 'Markale 3' i 'Ulica Vase Miskina'", poručio je ranije Galić.

Porodica Galić zamijenila je 1994. godine svoju imovinu u Sarajevu za imovinu porodice Maglajlija u Banjaluci.

Nasljednici porodice Maglajlija 2001. godine podnijeli su tužbu za raskid ugovora o zamjeni nekretnina. U toku postupka preminuo je advokat tužene porodice Galić, kao i njegova sestra, koja je zamijenila kuću, a preminula je i vlasnica imovine u Banjaluci, dok je njena nasljednica obnovila postupak.

Osnovni sud Banjaluka ne prekida postupak i 2007. godine donosi presudu o raskidu ugovora, nakon čega porodica Galić ulaže žalbe na izvršenje, te traži obnovu postupka, na šta Sud ne odgovara. Epilog je nalog za deložacijom.

Istraga

Portparol CJB Banjaluka Gospa Arsenović rekla je da će u toku dana biti izvršena kriminalistička obrada nad Galićem, koji se predao policiji.

Ona nije mogla precizirati o kakvim se eksplozivnim napravama radi i da li su bile lažne, kako je novinarima rekao jedan od očevidaca incidenta.

Rođak porodice Galić, koji je želio da ostane anoniman, rekao je Srni da je sudska presuda o deložaciji porodice Galić puna nepravilnosti, te da još nisu iscrpljeni svi pravni lijekovi.

"Moji rođaci su prošli golgotu u Sarajevu, koja se i sada nastavlja. Nije trebalo sve ovo da se desi", rekao je on.

Pripadnici CJB Banjaluka još vrše uviđaj, a mjesto događaja posjetio je načelnik CJB Darko Ćulum.

Povrijeđeni otpušteni iz bolnice

Pripadnici sudske policije S.Đ. i P.S. koji su jutros povrijeđeni u eksploziji bombi tokom pokušaja deložacije Vojina Galića otpušteni su iz Kliničkog centra Banjaluka, gdje su im konstatovane lakše povrede.

Portparol Kliničkog centra Nada Jokanović rekla je da su policajci primljeni u 11.15 i da ih je pregledao dežurni ljekar na hirurgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije