Hronika

Banjaluka: Plinske boce krive za požar na pijaci? (FOTO)

Banjaluka: Plinske boce krive za požar na pijaci? (FOTO)
Banjaluka: Plinske boce krive za požar na pijaci? (FOTO)

BANJALUKA - Ukupno 24 štanda s robom su potpuno izgorjela, a još desetak ih je oštećeno u požaru koji je u nedjelju naveče buknuo na Novoj pijaci, u banjalučkom naselju Lazarevo, a u kojem, na sreću, povrijeđenih nije bilo.

U rukovodstvu banjalučke "Tržnice", u čijem je vlasništvu ova pijaca, još ne znaju kolika je ukupna šteta, kao ni uzrok požara.

"Dok se ne izvrše sva neophodna vještačenja, ne može se govoriti o tome kako je došlo do izbijanja vatre. Što se štete tiče, zasad je samo poznato da je ona velika", kazao je "Nezavisnim" Miodrag Kaurin, direktor "Tržnice".

No, oštećeni trgovci procjenjuju da je svako od njih u svom štandu imao robu vrijednu minimalno 10.000 maraka, pa se izvodi zaključak da je ovaj požar "progutao" više stotina hiljada KM.

Vatra je izbila u 21.47, a ubrzo su je primijetili radnici koji su tu čuvali povrće, te su pozvali Vatrogasnu brigadu grada Banjaluka. Vatrogasci su na lice mjesta stigli za nepunih sedam minuta, ali je, ipak, vatrena stihija već bila obuhvatila više štandova, te se postepeno širila.

Vatrogasci su muku mučili sa gašenjem jer su se u brojnim štandovima nalazile plinske boce.

"Vatra je buknula u ili u blizini štanda u kojem se prodaje kozmetika, odnosno dezodoransi, lakovi i slična zapaljiva roba. To je pogodovalo njenom širenju, kao i vjetar, koji je duvao", pričaju šokirani trgovci, te dodaju da su mnogi od njih noć između nedjelje i ponedjeljka proveli na svom radnom mjestu koje su izgubili.

Štand koji sam imala jedini je izvor prihoda za djecu, muža i mene. Podigla sam kredit od 6.000 maraka, a sada ne znam ni odakle da vraćam taj novac, kaže trgovkinja

Zasad je jedino sigurno da požar nije buknuo zbog struje, jer štandovi nisu snabdjeveni električnom energijom. Pojedini trgovci čak sumnjaju da je požar podmetnut.

"Pošto smo vidjeli da je u štandovima bio određen broj plinskih boca, moglo se dogoditi i da se neko zagrijavao plinom i na taj način da je izbila vatra", kazao je "Nezavisnim" izvor upućen u istragu, ali je i upozorio da se još sve mogućnosti u vezi s uzrokom ovog požara razmatraju.

Kako "Nezavisne" saznaju, štandovi, koji su vlasništvo "Tržnice", su osigurani, ali roba nije, tako da će svoje troškove morati da izmire trgovci.

Okupljeni vlasnici juče su nijemo posmatrali uništenu robu, ne vjerujući da je u vatrenoj stihiji u trenu nestalo ono što su godinama sticali.

"Štand koji sam imala jedini je izvor prihoda za djecu, muža i mene. Suprug mi ne radi i ovo mi je bilo sve što imam. Podigla sam kredit od 6.000 maraka radi posla, a sada ne znam ni odakle da vraćam taj novac", gotovo kroz suze nam je kazala Branka Lučar, trgovkinja na Novoj pijaci u Banjaluci.

Druga trgovkinja, nepovezano, tiho, gledajući u zemlju, na to dodaje da joj nikada u životu nije bilo teže.

"Nemojte me ništa pitati, dođe mi da plačem. Od sinoć gledam kako nestaje ono što sam godinama stvarala. Kad se samo sjetim koliko sam dana ovdje cvokotala od zime, te se 'pekla' na ekstremno visokim temperaturama", žali nam se trgovkinja.

Čak i ona roba koja nije bila u totalno uništenim štandovima, odnosno nije izgorjela, sada je neupotrebljiva. Došlo je, naime, do njenog topljenja, ili su je, pak, oštetili dim i voda tokom gašenja vatre. Kolika je tačno šteta nastala, znaće se nakon detaljne istrage, a uviđaj su juče obavili pripadnici CJB Banjaluka.

Ikona "preživjela"

U vatrenoj stihiji, kako smo danas vidjeli, izgorjeli su odjeća, igračke, kućne potrepštine, hrana, ali ne i jedna ikona, koju, nekim čudom, vatra nije "progutala".

"Niko ne zna kako se to desilo. Ikona, iako se nalazila u štandu, nije izgorjela, a sve stvari oko nje jesu. Svi smo u čudu zbog toga. Viša sila", kažu trgovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije