Hronika

Bivšem direktoru tri mjeseca robije

Bivšem direktoru tri mjeseca robije
Bivšem direktoru tri mjeseca robije

BRČKO - Husein Čaušević (61), bivši direktor Garantnog fonda Brčko distrikta, osuđen je na tri mjeseca zatvora jer je nezakonito isplatio donacije jednom članu Upravnog odbora Fonda, te davao pozajmice preduzeću u vlasništvu njegovog brata.

Presuda je pravosnažna i uslijedila je nakon što je ovaj Brčak sa Tužilaštvom Brčko distrikta zaključio sporazum o priznanju krivice, tako da je osuđen zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

"Na osnovu ovog sporazuma Čaušević je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora, a po optužnici ovog tužilaštva, koja je uslijedila nakon negativnih izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Garantnog fonda za 2007. i 2008. godinu", saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Optužnicom iz 2012, kako se pojašnjava, Tužilaštvo je Čauševića optužilo da je kao direktor Garantnog fonda davao pozajmice preduzeću njegovog brata, te da je nezakonito isplatio donacije jednom članu UO Fonda.

"Na ime dva ugovora o finansijskoj pozajmici, Čaušević je nezakonito stavio na raspolaganje javna sredstva u iznosu od 81.000 KM. Pri tome je za vraćanje pozajmljenog novca ugovorio nezakonitu kamatu, iako je Fond osnovan kao neprofitna organizacija", kažu u Tužilaštvu Brčko distrikta.

Napominju da su tokom glavnog pretresa u ovom predmetu, a nakon što je predočen dokaz o vraćanju pozajmljenog novca Fondu u punom iznosu, Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazum o priznanju krivice.

"S obzirom na to da je tokom krivičnog postupka Garantni fond gotovo u cijelosti obeštećen vraćanjem sredstava od nezakonitih pozajmica, presuda Čauševiću predstavlja pravni osnov za potpunu naknadu štete vraćanjem donacije u iznosu od hiljadu KM, koja je nezakonito učinjena članu Upravnog odbora", zaključeno je u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije