Hronika

Bivši ministar pravde plakao u sudnici

Bivši ministar pravde plakao u sudnici
Bivši ministar pravde plakao u sudnici

BANJALUKA - Saud Filipović (56), bivši ministar pravde RS i suspendovani notar, optužen da je bio član zločinačke grupe koja je u oktobru prošle godine otela banjalučkog biznismena Stanislava Koljančića, u petak je u banjalučkom Okružnom sudu nekoliko puta zaplakao tokom svjedočenja.

Rekao je da je iz straha za vlastiti i život svoje djece morao slušati otmičare kada je Koljančiću dao da potpiše sporne notarske ugovore.

Filipović je tokom višečasovnog svjedočenja ponavljao da se i danas boji za život djece jer u sudnici, među optuženima, kako je rekao, ne vidi "nabildanog Herkulesa" koji mu je nekoliko trenutaka prije potpisivanja ugovora sa Koljančićem zaprijetio da "dobro pripazi šta radi jer ima djecu i male sinove".

U svjedočenju, tokom kojeg je u jednom momentu izjavio da se zbog svega namjeravao i ubiti, ali da ga je od tog nauma spasio jedan novinar, optuženi je ujedno negirao da je bio dio zločinačke organizacije. Pojasnio je da od svih optuženih jedino poznaje prvooptuženog Izeta Šahinovića (43) iz Bihaća, kojem je ujedno stavljeno na teret da je bio organizator zločinačke grupe odgovorne za otmicu Koljančića.

Podsjetimo, pored Šahinovića i Filipovića na optužnici Specijalnog tužilaštva nalaze se još i Dalibor Džombić (40), banjalučki kompozitor, Boriša Delević (35), raniji Koljančićev poslovni partner, Žarko Milanović (42), major sa završenom vojnom akademijom, Ranko Ševo, (35) informatičar i vlasnik propalog preduzeća RBM.

Goran Glamočanin, specijalni tužilac, izjavio je da se iz listinga poziva vidi da je Filipović u junu prošle godine razgovarao sa optuženim Milanovićem, ali bivši ministar je ostao pri ranijoj izjavi da nikog izuzev Šahinovića nije poznavao.

"Šahinovića poznajem unazad četiri godine, jer su nam djeca zajedno išla u vrtić u Bihaću. U martu prošle godine Šahinović je došao u moju notarsku kancelariju u Prijedoru i rekao kako mu neka osoba duguje novac, ali nije želio reći koliko. Tada je donio fino složenu fasciklu sa zemljišno-knjižnim ulošcima, ugovorima o vansudskom poravnanju i drugim dokumentima. Među dokumentima je bio i jedan papir sa čitko ispisanim podacima osobe Stanislav Koljančić. Odmah mi je u oči upao iznos od 3,9 miliona KM koji se navodio u tim ugovorima, pa sam se konsultovao sa radnim kolegom Rankom Bakićem, koji je kasnije lično napravio ugovore", ispričao je Filipović.

Naveo je da su se narednih šest mjeseci ti dokumenti "kiselili" u kancelariji, sve do 5. oktobra, kada ga je ponovo pozvao Šahinović. Nakon poziva, Šahinović se ubrzo pojavio u kancelariji optuženog, a zatim je zajedno sa Filipovićem otišao u Omarsku.

Iako je išao na potpisivanje ugovora van kancelarije, Filipović to nije naznačio na ugovoru, što je i sam potvrdio.

Filipović je pred Sudskim vijećem potvrdio da je Koljančić tokom potpisivanja ugovora bio vezan lisicama.

"Sjećam se da je Koljančić imao povredu ispod oka i jednu na ruci i da mu niko nije držao pištolje uperene u glavu", izjavio je Filipović, dodavši kako nisu bile tačne ni tvrdnje žrtve da je potpisivao bjanko ugovore.

Na pitanje sudije Olge Malešević zašto nije odbio "zadatak" koji su pred njega postavili otmičari, Filipović je odgovorio da ga je strah savladao, te da se bojao za vlastiti život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije