Hronika

Inspektorima 23 godine zatvora

Inspektorima 23 godine zatvora
Inspektorima 23 godine zatvora

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci proglasio je danas krivim Srđana Radulovića, Marka Kovačevića i Ognjena Stijaka, suspendovane inspektore banjalučkog CJB-a, za organizovanu prodaju droge, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje izvještaja i nezakonitu upotrebu sile te ih osudio ukupno na 23 godine i tri mjeseca zatvora.

Najveću kaznu, u trajanju od 11 godina i pet mjeseci zatvora dobio je Srđan Radulović, organizator ovog udruženja, zatim Kovačević i to šest godina i pet mjeseci, te Stijak koji je osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora. Njih dvojica označeni su kao Radulovićevi saučesnici.

Ostatak ove kriminalne grupe koju su činili Goran Mihajlica, Darijo Dabić, Jovan Miljković, Vladimir Marčeta i Gavrilo Šiniković osuđen je na zatvorske kazne u ukupnom iznosu od dvije godine i šest mjeseci.

Inspektori su, kako se navodi u presudi, od 2011. do 2013. godine organizovali zločinačko udruženje i prodavali drogu maloljetnicima, vršili iznude, mimo zakona upotrebljavali prekomjernu silu i falsifikovali službene zapisnike, te na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist.

"Van svake sumnje je jasno da su optuženi izvršili navedene radnje za koje su optuženi. Nažalost, poražavajuće je to što je namjerno ili nenamjerno zatajila Unutrašnja kontrola MUP-a RS koja ovo nije spriječila", rekla je sudija Snježana Kudrić čitajući presudu.

Kako je dodala, ova grupa je pokazala upornost i bezobzirnost u izvršenju krivičnih djela, umjesto da kao organi reda zaštite građane.

Porodice osuđenih presudu su prihvatile mirno i dostojanstveno, a Simo Tošić, advokat Kovačevića, najavio je žalbu. Kako je ocijenio, ova presuda ne može da egzistira, pa će u žalbenom postupku pasti te da je razlika u visini kazni između prvooptuženog i ostalih velika.

Inače, inspektorima će vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato prilikom služenja kazne, a sud im je izrekao i mjeru zabrane rada u policiji od pet godina.

Sud nije mogao da utvrdi koliko je ova grupa zaradila preprodajom droge, pa je zahtjev tužilaštva da im se novac oduzme odbačen.

Podsjećamo, suđenje inspektorima je počelo u septembru prošle godine, gdje su sva trojica negirala krivicu, tokom kojeg su održana 42 ročišta i saslušano preko 100 svjedoka, pa se ovaj proces smatra za jedan od najvećih i najkomplikovanijih u sudskoj praksi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije