Hronika

Bombom "kašikarom" na prepunu diskoteku

Bombom "kašikarom" na prepunu diskoteku
Bombom "kašikarom" na prepunu diskoteku

VELIKA KLADUŠA - U eksploziji ručne bombe, koja je danas oko 3.30 bačena u diskoteci "Ex" u Velikoj Kladuši, povrijeđene su 32 osobe, od kojih je jedna u kritičnom stanju.

Bombu, najvjerovatnije "kašikaru", bacio je Emir Pajazetović (30), poznatiji kao Rakin, koji ima bogat dosije i više puta je osuđivan za razna krivična djela, a navodno je riječ o registrovanom narkomanu.

Kako saznajemo, krvavom pohodu je prethodila tuča koju je bombaš započeo sa gostima lokala, nakon čega su se umiješali zaštitari. U toj gužvi je Pajazetović izvukao deblji kraj te je izbačen iz objekta.

U namjeri da se osveti onima koji su ga tukli, otišao je kući i uzeo ručnu bombu. Nakon toga se vratio pred diskoteku "Ex", ušao u objekat, u kojem je bilo oko 50 osoba, i iza šanka bacio bombu.

Prema izjavama očevidaca, bomba se otkotrljala nekoliko metara od mjesta gdje je bačena te je potom eksplodirala ranivši veliki broj gostiju koji su bili u lokalu, a u eksploziji je ranjen i napadač.

"Bilo je užasno. U trenutku se začula eksplozija i razbijanje stakla i svi su popadali po zemlji. Nekoliko trenutaka kasnije sam ustao, ljudi su ležali po podu, mnogi su jaukali i zvali upomoć", priča jedan svjedok.

U vrlo kratkom roku na lice mjesta su stigla vozila Hitne pomoći, a u pomaganje i zbrinjavanje unesrećenih uključile su se i komšije iz okolnih stambenih objekata, koje je probudila eksplozija.

Dio ranjenih je transportovan u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši, dok je 26 osoba s težim povredama upućeno u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Iz bihaćke bolnice su saopštili da je većina povrijeđenih zadobila rane od gelera te da se liječnici bore za život jedne osobe. Sve operacione sale su radile punom parom i više osoba je operisano.

"Radi se o ranama gornjih i donjih esktremiteta i glave, tako da je teško vršiti bilo kakvu procjenu, stanje se mijenja iz sata u sat", rekla je za Maja Hadžimehmetović, portparol Kantonalne bolnice u Bihaću.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitaliziran je bombaš, a uhapšen je nakon što mu je ukazana pomoć.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, potvrdio je da je u napadu korištena najvjerovatnije ručna ofanzivna bomba. Policija je stoga pretraživala tragove te naprave.

"Na ovim prostorima dosad nije zabilježen slučaj poput onog u Velikoj Kladuši", rekao je Šiljdedić.

Takođe, policija utvrđuje ko je koristio i objekat u kojem se nalazi diskoteka "Ex", koji je iznajmljen, a istražuje se i da li je korisnik posjedovao dozvole i da li su bili ispunjeni svi bezbjednosni uslovi za rad.

"Kada je o zaštitarima u objektu riječ, policija ispituje i da li je riječ o legalnom osiguranju ili osobama koje su formalno bile zadužene za tu djelatnost", kažu policijski izvori.

Zanimljivo je da je Pajazetović prije tačno dvije godine počinio gotovo identično krivično djelo, kada je u kafiću "Kakado" također bacio bombu iza šanka, ali zamolivši prethodno goste da napuste lokal. Tada nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Pajazetović je zbog izvršenja ovog krivičnog djela osuđen te je proveo izvjesno vrijeme u zatvoru, a kako saznajemo, na slobodu je pušten prije nepunih mjesec dana.

Dosije bombaša

Emir Pajazetović izvršio je niz krivičnih djela te je više puta osuđivan:

- Presudom Opšinskog suda u Cazinu, koja je izrečena 17. oktobra 2008, zbog teške krađe je osuđen na zatvor u trajanju šest mjeseci, uslovno na jednu godinu.

- Zbog teške krađe osuđen je i 12. februara 2009, presudom Opštinskog suda Velika Kladuša, na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uslovno dvije godine.

- Samo dan kasnije, ponovo presudom Opštinskog suda u Velikoj Kladuši, zbog teške krađe osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uslovno na dvije godine.

- Presudom Opštinskog suda Bihać, od 28. maja 2010. godine, zbog teške krađe osuđen je na zatvor u trajanju od šest mjeseci, uslovno na jednu godinu.

- Nepun mjesec kasnije osuđen je presudom Opštinskog suda Velika Kladuša, takođe zbog teške krađe, na zatvor u trajanju od šest mjeseci, uslovno na godinu.

- Presudom Opštinskog suda u Velikoj Kladuši 9. jula 2010. osuđen je zbog teške krađe na kaznu zatvora od dvije godine.

- Ista pravosudna institucija osudila ga i zbog oštećenja tuđe stvari, na novčanu kaznu u iznosu od 250 maraka.

- Presudom Suda BiH, zbog krijumčarenja osoba, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Pajazetović iz bolnice priveden u prostorije MUP-a

Emir Pajazetović, koji je jutros bacio bombu u diskoteci "Eks" u Velikoj Kladuši, priveden je u prostorije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

 "Osumnjičeni je otpušten iz bolnice i nalazi se u prostorijama MUP-a Unsko- sanskog kantona, gdje se vrši kriminalistička istraga", rekao je Srni

portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.

On je potvrdio da je popodne završen uviđaj na licu mjesta i da su u toku vještačenja, pretresi nekih objekata u Velikoj Kladuši, pozivanje određenih lica na informativne razgovore i uzimanje izjava očevidaca.

Šiljdedić je naveo da je od eksplozije povrijeđeno 28 lica, od kojih šest teže, dok se kod nekih još utvrđuje stepen povreda.

"Na svu sreću, nema smrtno stradalih. Čak i lice koje je bilo u životnoj opasnosti, više nije životno ugroženo", rekao je Šiljdedić.

Prema tvrdnjama očevidaca, Pajazetović je bacio bombu nakon svađe sa pripadnicima obezbjeđenja, koji mu nisu dali da uđe u diskoteku, jer je poznat kao problematična osoba.

Pajazetović je 2012. godine bacio bombu u jedan kafić u Velikoj Kladuši, a nedavno je pušten iz zatvora.

Profil napadača  

- Emir Pajazetović rođen je 16. marta 1984. godine u Bihaću.

- Nastanjen je u Velikoj Kladuši, gdje ga opisuju kao "opasnog momka".

- Nezaposlen je i ima završenu osnovnu školu.

- Pajazetović je, navodno, registrovani narkoman.

Krvavi noćni provodi  

Septembar 2013.

Zaim K. (50) iz Viteza ubijen je u noćnom klubu "Vila" kod  Viteza, a još dvije osobe su ranjene. Zbog ubistva je uhapšen Emir T. (22) iz Zenice.

Avgust 2013.

Dražen Vujanović (29) iz Kozarske Dubice bacio je bombu na terasu lokala "MM" u mjestu Donja Slabinja, a tada je ranjeno 11 mladića.

Jun 2012.

Dvadesetčetvorogodišnji D.S. iz Bijeljine preminuo je nakon što ga je u diskoteci "Upitnik" izbo N.N., koji je potom uhapšen.

Maj 2007.

Ispred kafića "Pantera" u Travniku došlo je do obračuna i pucnjave u kojoj su ranjene tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije