Hronika

Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva" zabranjen rad

Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva" zabranjen rad
Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva" zabranjen rad

SARAJEVO - Nakon završenog inspekcijskog nadzora, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je iz preventivnih razloga, kao i zbog hitnosti postupka, izdao usmeno rješenje JU "Djeca Sarajeva" o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje, a radi mogućeg prekida lanca širenja zaraze, saznaje Fena u Kantonalnoj upravi.

Rješenje je danas doneseno i u pisanoj firmi i već je uručeno JU "Djeca Sarajeva", a kojim je naređeno da se djeci u svim vrtićima danas podijeli suha hrana.

Osim toga, naređeno je i generalno čišćenje i pranje prostorija, uređaja i opreme, uz provođenje temeljne tečne dezinfekcije Centralne kuhinje, kao i svih 29 vrtića i pripadajućih kuhinjskih blokova.

Prema rješenju inspektora, JU "Djeca Sarajeva" treba provesti i eksternu dezinfekciju koju će izvršti ovlaštena firma. Rješenje ostaje na snazi do daljnjeg.

Kako je i bilo najavljeno, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a u četvrtak su nastavili nadzore u Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarjeva" i  izvršili pregled 14 radnika te kuhinje, kojima je naređeno da ponove sanitarne preglede.

Takođe, uzeto je i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dvaju transportnih vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Rezultati laboratorijskih analiza uzetih uzoraka hrane i briseva nisu poznati, potvrdili su u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Iako je kod većine hospitalizovane djece na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno prisustvo salmonele u organizmu, Mirjana Halilović-Jovanović (na fotografiji), direktor JU "Djeca Sarajeva", u okviru koje su se, kako se pretpostavlja, mališani i zarazili, za sada nema namjeru dati ostavku.

Na pitanje Klixa ko će odgovarati za trovanje više od 150 mališana koji su sa simptomima trovanja hranom zatražili pomoć u KCUS-u, Mirjana Halilović je kazala kako je teško utvrditi pojedinačnu ogovornost u ovom slučaju.

"U pitanju je cijeli lanac odgovornih ljudi, od kuhanja, skladištenja, transporta i servisiranja, i ja neću odustati sve dok se ne utvrdi šta se tačno dogodilo. Sada je trenutno nemoguće utvrditi ko je odgovoran jer je sve uzročno-posljedičnog karaktera. Po okončanju istrage koja se vodi donosiće se odluke i niko neće biti amnestiran od odgovornosti", rekla je ona.

Na pitanje da li će ona podnijeti ostavku kao osoba koja vodi ustanovu u kojoj otrovani broj mališana raste iz sata u sat i koji su popunili kapacitete Infektivne klinike u Sarajevu, ona je kazala kako jeste odgovorna, ali neće otići sa funkcije koju obavlja.

"Neću dati ostavku dok se sve ovo ne okonča. Ispod mene je i cijeli lanac ljudi koji rukovode pojedinim sektorima. Nakon utvrđivanja odgovornih uslijediće donošenje odluka", kazala je Halilović-Jovanović.

Prema njenim riječima, ona je sada odgovorna za to da se rad vrtića vrati u normalu uprkos pritisku javnosti, kao i da se do u detalje utvrdi kako je do masovne zaraze i došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije