Hronika

Dervenćanin zloupotrebom oštetio budžet Srpske za više od 45.000 KM

Dervenćanin zloupotrebom oštetio budžet Srpske za više od 45.000 KM
Dervenćanin zloupotrebom oštetio budžet Srpske za više od 45.000 KM

DOBOJ - Policijska uprava Doboj podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica čiji su inicijali A.K. iz Dervente, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi čime je za 45.899 KM oštetio Budžet Republike Srpske.

Prijavljeni A.K. je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Dervente koje se bavi eksploatacijom šljunka i pijeska, u namjeri da navedenom subjektu pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od 31. marta 2010. godine do 31. decembra 2014. godine na području opštine Derventa vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Save u ukupnoj količini od 87.030 metara kubnih koje je prodao domaćim i stranim kupcima.

Prilikom sačinjavanja izvještaja o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska Javnoj ustanovi "Vode Srpske" Bijeljina A.K. je prijavio neistinite podatke o količinama izvađenog šljunka za 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

On nije prijavio razliku između prijavljenih količina izvađenog šljunka sa zalihama iz prethodnog perioda u odnosu na prodate količine od ukupno 22.647 metara kubnih, niti je obračunao niti platio vodnu naknadu, a nije ni na drugi način obavezao za njeno plaćanje što je bio dužan prema Uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada.

Prijavljivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, A.K. je neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja.

On nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 45.899 KM, odnosno za navedeni iznos oštetio je budžet Republike Srpske, a za privredno društvo iz Dervente ostvario protivpravnu imovinsku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije