Hronika

Direktor i radnici biroa pali zbog zapošljavanja

Direktor i radnici biroa  pali zbog zapošljavanja
Direktor i radnici biroa pali zbog zapošljavanja

BIHAĆ - Zaposlenici Službe za zapošljavanje USK, njih 12, uključujući i v.d. direktora, pohapšeni su juče u Bihaću na početku radnog dana, po dolasku na posao, a uz njih pao je i kantonalni inspektor rada.

Tužilaštvo USK potvrdilo je da tih 13 lica uhapšenih u akciji "Registrator" tereti za nezakonito zapošljavanje i druga najteža djela korupcije, kojim je pričinjena šteta veća od 50.000 KM.

Iz Tužilaštva ocjenjuju da je riječ o kapitalnom predmetu u borbi protiv korupcije.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su aktuelni v.d. direktora ove ustanove Anando Bakal, te njegovi prethodnici na čelu te ustanove Ramo Sulić, Mesud Mešić i Edin Ferizović.

Pali su i zaposlenici Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Senada Smajić i Elvedina Nadarević.

Portali su objavili da je uhapšen i kantonalni inspektor rada iz Bihaća Amenar Muratagić, a koji je, kako se tvrdi, odbio procesuirati četiri nezakonita ugovora koje su sačinili ostali osumnjičeni. Po nezvaničnim informacijama, većina ih je tokom saslušanja u policiji priznala krivicu.

Nezvanično, istragom u Službi evidentirane su brojne nezakonitosti i nepravilnosti kao što su zloupotreba i nenamjensko trošenje javnih sredstava, te nezakonita zapošljavanja i javne nabavke.

Evidentirano je, po nezvaničnim informacijama, i uzimanje mita, svjesno neuplaćivanje doprinosa za nezaposlena lica, nezakonito odobravanje i isplata poticaja i jednokratnih novčanih pomoći te slično.

Pod posebnom lupom istražitelja je i sudbina javnih sredstava u iznosu od milion maraka koje je menadžment ove javne ustanove prije nekoliko godina oročio kod jedne poslovne banke.

Po pisanju portala, osumnjičenima je na teret stavljeno da su od 2009. do 2012. godine stajali iza nezakonitog zapošljavanja većeg broja osoba.

Terete ih i za nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu Službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu sa pojednicima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili.

Oni su pohapšeni u akciji koju su sproveli pripadnici MUPa USK po nalogu Tužilaštva USK, a pretresene su i prostorije Službe za zapošljavanje USK i izuzeta je dokumentacija.

"Uhapšeni su prebačeni u prostorije MUPa USK u Bihaću gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva USK i saslušani, te će se prema njima odrediti dalje mjere", rekao je Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK.

On je istakao kako je hapšenje uslijedilo nakon višegodišnje istrage o nezakonitim radnjama u Službi za zapošljavanje USK, te da su uhapšenima na teret stavljeni organizirani kriminal, brojne koruptivne radnje i krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava.

Mediji podsjećaju da je Mesud Mešić već hapšen u okviru akcije "Kastel", a objavljene su i tvrdnje da posjeduje brojne nekretnine na području Bihaća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije