Hronika

Droga "isključila" 160 vozača iz saobraćaja

Droga "isključila" 160 vozača iz saobraćaja
Droga "isključila" 160 vozača iz saobraćaja

BANJALUKA - U prošloj godini evidentirana je 1.201 saobraćajna nezgoda koju su prouzrokovali vozači pod uticajem alkohola, što čini 13,99 odsto, a 11 su izazvali vozači pod uticajem opojnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je u prošloj godini zbog alkohola iz saobraćaja isključeno 15.299 vozača, te 160 vozača koji su bili pod uticajem droge ili psihoaktivnih lijekova u organizmu.

Radi prevencije saobraćajnih nezgoda i unapređenju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, pripadnici MUP-a Srpske u narednom periodu provodiće pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na vozače koji upravljaju motornim vozilom pod dejstvom alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu.

Iz MUP-a Srpske navode da je analitičkim praćenjem stanja bezbjednosti saobraćaja na području Srpske uočeno da vožnja pod dejstvom alkohola često dovodi do saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica i velikom materijalnom štetom.

Prošle godine zabilježene su i 123 saobraćajane nesreće sa poginulim licima, od čega je u 55 slučajeva ili 44,71 odsto utvrđeno prisustvo alkohola u krvi vozača, navodi se u saopštenju i dodaje da je od navedenog broja u 40 slučajeva ili 32,52 odsto prisustvo alkohola u krvi vozača bilo više do jednog promila.

Iz MUP-a Republike Srpske apeluju da se svi učesnici u saobraćaju odgovorno ponašaju i poštuju postojeće saobraćajne propise, kako ne bi ugrozili svoj, a ni živote drugih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije