Hronika

Dženaza za stradale Ribiće: Zijo izgubio porodicu, a gubi i nadu u pravdu

Dženaza za stradale Ribiće: Zijo izgubio porodicu, a gubi i nadu u pravdu
Foto: NN | Dženaza za stradale Ribiće: Zijo izgubio porodicu, a gubi i nadu u pravdu

ZVORNIK - U zvorničkom selu Skočić danas je klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka Sabrije i Ismete Ribić, a tabute je u zemlju spustio Zijo Ribić, jedini preživjeli iz ove desetočlane romske porodice.

Zijo Ribić je  kao osmogodišnji dječak preživio egzekuciju paravojne grupe "Simini četnici" u mjestu Hamzići, u kojoj su ubijeni njegov otac, majka koja je bila u poodmakloj trudnoći, šest sestara i dvogodišnji brat. Brat Sabrija, kojeg je jučer ukopao, imao je dvije godine, a sestra Ismeta tri.

Zijo je uboden nožem i upucan te bačen u jamu Hamzići. Tada je ubijeno oko 30 Roma iz Skočića, a Zijo je čudom preživio, izašao iz jame i pobjegao.

Za ovaj zločin Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2013. godine osudilo je sedmoro pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" na zatvorske kazne na ukupno 73 godine za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993.

Presuda je donesena za ratni zločin protiv civila u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača. Sedmočlana grupa osuđena je na ukupno 73 godine zatvora, od čega Damir Bogdanović na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Zoran Stojanović na 20, Tomislav Gavrić 10, Đorđe Šević pet, Zoran Alić 10, Zoran Đurđević 20 i Dragana Đekić na pet godina. Sima Bogdanović je umro u pritvoru. Dvije godine poslije drugostepenom presudom, zbog nedostatka dokaza, oni su oslobođeni.

"Drugostepenom presudom oslobođeni su svih tačaka. Ja sam uložio žalbu, rekli su mi u oktobru će se razmatrati. Gubim nadu za tu pravdu jer malo se radi po tom pitanju", kazao je Zijo.

Dodao je da pokušava ostaviti prošlost iza sebe, ali ne može zaboraviti stravične zločine koji su učinjeni njegovoj porodici u selu Skočić, gdje više ne žive Romi. Posmrtni ostaci porodice Ribić pronađeni su u masovnoj gorbnic Crni vrh, a Zijo još traga za sestrom Zlatom kako bi ukopao svih devet najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije